Cauta

Lecția crizei energetice: Europa are nevoie disperată de o nouă strategie de stocare a gazelor

Europa și-a subcontractat securitatea energetică președintelui Vladimir Putin – și acum plătește prețul.

Dacă guvernele europene învață vreo lecție din criza energetică de iarnă, aceasta ar fi lansarea unui nou set de reguli care să ducă la  stocarea gazelor înainte de lunile reci.

Părea o idee atât de bună să permită Gazprom — principalul furnizor de gaze din Europa — să cumpere instalații de depozitare aproape de clienții săi.

La urma urmei, Rusia a fost un furnizor de încredere de gaze pentru Europa încă din anii 1960, cu fluxurile de combustibil vital pentru încălzire și generarea de energie.

Prin vânzarea site-urilor de depozitare a gazelor către Gazprom, consumatorii europeni și-au păstrat confortul unui depozit mare de combustibil ușor disponibil la ușa lor, fără ca firmele de distribuție și utilitățile să fie nevoite să cumpere gazul până când au nevoie de el, potrivit Bloomberg.

Companiile europene au fost bucuroase să lase Gazprom să suporte costurile financiare pentru cumpărarea și stocarea gazului, adesea pe ceea ce se numesc piețe întârziate – unde prețurile viitoare sunt mai mici decât cele actuale.

Sistemul funcționează foarte bine, atâta timp cât spațiile de depozitare sunt umplute înainte de a veni vremea rece. Iarna asta, nu au fost. Iar motivul este clar: Gazprom, care controlează aproape un sfert din capacitatea de stocare, a redus livrările.

Umpleți depozitele!

Utilitățile europene nu s-au grăbit să închirieze spațiu de depozitare, iar Gazprom fie nu a putut, fie nu a vrut să umple depozitul pe care îl deține. Oricare ar fi cauza, rezultatul pentru consumatori este același: temeri de penurie și prețuri vertiginoase.

Rusia a devenit un furnizor nesigur. Dar Europa nu a insistat niciodată asupra nivelurilor minime de inventar pentru entitățile străine – sau pentru cele interne – care dețin spații de depozitare.

Dacă Europa va permite instalațiilor importante de stocare a gazelor să rămână în mâinile unui partener comercial controlat de un guvern strain, trebuie să ia măsuri concrete pentru a se asigura că nivelurile scăzute ale depozitelor  la începutul iernii nu se vor repeta.

Capacitatea de stocare a gazelor din Europa este adecvată: trebuie doar umplută. Proprietatea instalațiilor ar trebui să vină cu obligația de a le umple înainte de iarnă, susținută de sancțiuni legale în cazul în care nu sunt.

Nerezolvarea problemei va lăsa Europa ostatică a obiectivelor politice ale celui mai mare furnizor al său – iar o iarnă blândă nu va fi întotdeauna de partea ei.

Ultimele stiri

  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Trump grăbește sfârșitul dominației dolarului
  • Scandal monstru la Inter! Chivu, la mijloc între staruri de sute de milioane de euro
  • Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanții Atlantic Council. Discuțiile au vizat securitatea regională și parteneriatul cu SUA
  • Respirația conștientă – Medicamentul invizibil pentru minte și corp
  • Mândra Elveție stârnește fantomele Brexit
  • UPDATE. Judecătoria a decis: Elena Udrea poate fi liberată condiționat/Hotărârea nu e definitivă
  • Burse, non-competiție și ipocrizie
  • Schimbări uriașe în boxul olimpic! Cum se va face verificarea de gen
  • Circ politic în SUA: Partidul America vs Partidul lui Porky Pig
  • Exit mobile version