Cauta

Le-au dat portul Hamburg! Cea mai mare economie din UE, slugă la chinezi!

Grupul chinez Cosco va controla 25%(!) din afacerile portului Hamburg. Artizanul acestei tranzacții controversate nu este nimeni altul decât cancelarul Olaf Scholz.

Cosco țintea o participație de 35%, dar ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a invocat protecția „securității și ordinii publice”, în timp ce procentul de 25% nu ar însemna o „participare strategică”. Afirmațiile acestui ministru i-ar aduce demisia în orice guvern zdravăn la cap.

Dar cel de la Berlin gândește cu picioarele. Pentru că nu este posibil ca Hamburg – cel mai mare port comercial din Germania și al treilea ca mărime din Europa, după Rotterdam (Olanda) și Anvers (Belgia) – să fie dat pe mâna unui armator chinez care nu va mulțumi cu sferturi de măsură

Într-adevăr, companiile chinezești au proprietăți în majoritatea porturilor europene – Italia, Grecia, Spania, Belgia – iar principalii jucători sunt  Cosco Shipping Ports şi China Merchants Port Holdings.

Afacerea de la Hamburg este o „decizie proastă”, au reacționat președintele comisiei parlamentare pentru afaceri europene, Anton Hofreiter, împreună cu liderul opoziției conservatoare, Friedrich Merz.

Cei doi oficiali se întreabă cum poate să rămână cancelarul în funcție într-o situație care subminează “interesele de securitate ale țării”.

Potrivit presei germane, Olaf Scholz, el însuși fost primar al orașului Hamburg, a refuzat să blocheze tranzacția, care a făcut obiectul unui acord preliminar cu Cosco în urmă cu un an.În acest fel,  a provocat furia a șase ministere din guvernul său, printre care cele ale Economiei, Internelor și Apărării, care se opuneau proiectului.

Sprijinul  pentru investițiile chineze în terminalul portuar Hamburg – o infrastructură economică strategică – amintește de poziția îngăduitoare a Germaniei față de Rusia și, în special, față de gazoductul Nord Stream, a adăugat Hofreiter.

Scholz urmează să viziteze China săptămâna viitoare, prima vizită oficială a unui lider european din noiembrie 2019.

Dacă Angela Merkel se ținea de braț cu Vladimir Putin, nu e greu de închipuit ce poziție va lua Olaf Scholz în fața lui Xi Jinping: de slugă.

Ultimele stiri

  • Fermierii din Vrancea au ajuns la disperare. Bieţii oameni au crezut că rachetele anti-grindină alungă ploaia şi le-au atacat cu pietre! (VIDEO)
  • Medicii de la Spitalul Foișor au făcut anunţul despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Fanii actorului, fără reacţie!
  • Mugur Isărescu încasează o pensie uriaşă de la statul român. La aceşti bani se adaugă salariul incredibil şi indemnizaţia de la Academia Română
  • Se schimbă buletinele, în România! Modificări la CNP, după punerea în funcțiune a Sistemului Informatic Integrat
  • Joe Biden, ameninţat cu punerea sub acuzare! Liderului de la Casa Albă i se aduc acuze foarte grave
  • Pensionarii vor întoarce banii cu lopata. Categoria care are dreptul la dublă recalculare. Vezi dacă eşti pe lista lor!
  • Coşul de cumpărături al lui Marcel Ciolacu s-a scumpit mult în doar câteva luni. Cu 100 lei nu te mai desurci!
  • Cu Lamborghini-ul către un nou mandat la şefia CJ Prahova? PSD, atac la Iulian Dumitrescu (FOTO)
  • Horoscop – sâmbătă, 11 mai 2024. Trebuie să gestionaţi mai bine situaţiile stresante!
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Exit mobile version