AcasăȘTIRI EXTERNELăsarea unei locuințe neocupată devine infracțiune în Belgia

Lăsarea unei locuințe neocupată devine infracțiune în Belgia

Lăsarea unei locuințe neocupată devine infracțiune în Belgia

„Menținerea neocupată a unei clădiri sau a unei părți dintr-o clădire destinată locuinței va constitui de acum înainte o infracțiune”, a rezumat Christophe Collignon, ministrul  Locuințelor din Valonia, una dintre regiunile francofone din Belgia.

Pentru a rezolva problema locuințelor vacante din Valonia, guvernul regional a decretat că lăsarea unei locuințe nelocuită va fi de acum înainte o infracțiune. Aceasta face parte din planul, adoptat definitiv de parlament, de combatere a crizei locuințelor.

Amenzi între 500 și 12.500 de euro pe locuință

„Păstrarea neocupată a unei clădiri sau a unei părți dintr-o clădire destinată locuinței va constitui de acum înainte o infracțiune”, a spus Christophe Collignon, adăugând că această măsură este așteptată de zece ani. „În câteva luni, vom putea reintroduce pe piață niște locuințe neocupate”, a spus el.

Concret, orice locuință cu un consum mai mic de 15 metri cubi de apă pe an sau 100 kWh pe an va fi considerată neocupată, a declarat Elio Di Rupo, ministrul-președinte al Valoniei.

„Un judecător va putea dispune orice măsură utilă pentru ocuparea locuinței” și că „se prevăd și amenzi pe perioade lungi de neocupare”, a mai indicat el, scrie Le Parisien.

„Cu acest arsenal, Valonia va lupta împotriva numeroaselor case goale, încurajând proprietarii să ia în considerare orice posibilitate care să permită o ocupare optimă”, a precizat Elio Di Rupo. Pentru că „odată cu criza locuințelor pe care o trăim în Valonia, astăzi nu mai este normal să lăsăm anumite proprietăți nelocuite”.

Potrivit presei belgiene, amenda aplicabilă proprietarilor va fi de între 500 și 12.500 de euro pe locuință, „în funcție de lungimea fațadei și de numărul de etaje ale locuinței, pe o perioadă de douăsprezece luni fără întrerupere a neocupării”.

author avatar
Tudor Borcea
785 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger