AcasăȘTIRI EXTERNELacul Trump agită apele în Kosovo și Serbia

Lacul Trump agită apele în Kosovo și Serbia

Lacul se întinde pe cele două teritorii și a fost redenumit „Trump” în septembrie în semn de recunoștință pentru medierea președintelui american  în vederea normalizării relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina. Dar această decizie a venit ca o surpriză neplăcută.

Premierul kosovar Avdullah Hoti anunțase că ideea schimbării numelui lacului i-a aparţinut lui Richard Grenell, mediatorul Casei Albe la negocierile dintre Serbia şi Kosovo. Însă diplomatul american ar fi făcut această propunere doar ca o glumă, când a văzut că sârbii şi kosovarii nu reuşesc să cadă de acord nici măcar asupra unei denumiri comune a lacului, folosind nume diferite pentru acesta: partea kosovară îl numește Ujman, în timp ce partea sârbă îl numește Gazivode.  Indiferent de nume,  lacul strategic este unul dintre punctele majore de divergenţă între Belgrad şi Pristina, de la autoproclamarea independenţei de către Kosovo în anul 2008 – o declarație pe care sârbii au refuzat să o recunoască. Un banner uriaș pe care scria „Lake Trump” nu  avut zile multe, reporterii Politico l-au descoperit rupt în două. Rezidenții sârbi spun că „nu este corect” ca americanii să vină să le redenumească lacul, în timp ce kosovarii, împreună cu premierul Hoti(de etnie albaneză, o majoritate în Kosovo), au o „viziune favorabilă” asupra Statelor Unite.

Lacul a fost un succes al industriei socialiste din fosta Iugoslavie – alimentează o centrală hidroelectrică care a primit fonduri semnificative din partea Băncii Mondiale, iar fostul secretar american al apărării, Robert McNamara, l-a vizitat de două ori când era președintele băncii. Avdullah Hoti şi preşedintele sârb Aleksandar Vucic au convenit pe 4 septembrie la Washington normalizarea relaţiilor economice dintre Serbia şi Kosovo, dar mai rămâne un drum dificil de parcurs până la soluţionarea conflictului într-o regiune extrem de tensionată. În ceea ce privește lacul, cele două părți s-au înscris doar la „un studiu de fezabilitate în scopul partajării Gazivode / Ujman”, care va fi realizat de Departamentul Energiei al SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
376 afisari

1 COMENTARIU

  1. Kosovarii sa-i pupe si in dos pe americani, ca fara interventia lor si acuma luau suturi in fund de la jandarmeria sirba… Da s-au haladit, au ignorat rezolutia 1244 si dupa 2008 au vrut independenta, stat de drept, recunoastere internationala, acum si armata nationala. Hoaaaa, sa muriti voi??? Cu toti comandantii KLA mari sefi de partide si afaceristi, cu coruptia pana in rai si inapoi – vezi cazul secretarului de stat Kosovar care a fost prins doar cu 113 kg de heroine, saracul, pentru uz propriu… Cand o sa-i lepede din brate americanii, o sa se duca pe pul…. scuze, pe apa sambetei cu tot cu independenta…
    Macar noi ne-am transformat de la inceput Securitatea in honest businessmen, si am strecurat si cativa pe la partid, ca sa-i deconspiram cand ne enerveaza linia politica a respectivului partid. Harasho bre, kosovarilor, haideti la noi sa vedeti cum se face o treaba ca lumea…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger