AcasăȘTIRI EXTERNE„Lacul Morții”, în centrul strategiei electrice a SUA

„Lacul Morții”, în centrul strategiei electrice a SUA

„Lacul Morții”, în centrul strategiei electrice a SUA

Unul dintre cele mai poluate locuri din lume ar putea fi o mină de litiu, metal alcalin crucial pentru fabricarea bateriilor pentru automobilele electrice.

La 250 de kilometri est de Los Angeles, California se află Salton Sea, denumită și „Lacul Morții”. Altădată denumit și „capitala mondială a pescuitului”, acest lac sărat era un punct fierbinte turistic, atrăgând înotători, rulote și pasionați de schi nautic.

Din paradis, în otravă

Născut dintr-o eroare umană în 1905 (ruperea unui baraj pe râul Colorado), acest fost mic paradis a devenit astăzi unul dintre cele mai poluate locuri din lume.

Începând cu anii 1970, proliferarea algelor, combinată cu evaporarea, au început să ucidă peștii în masă, în timp ce apele lacului se concentrau în metale toxice și fosfați proveniți din scurgerile agricole, scrie Slate.

Acum, pe măsură ce lacul seacă, praful este transportat de vânt și contaminează locuitorii din jur. „Copiii din zonă au cele mai ridicate niveluri de astm din acest stat”, subliniază site-ul Governing.com.

Profit din coșmar ecologic

Cu toate acestea, în mijlocul acestui coșmar ecologic, General Motors intenționează să deschidă una dintre primele mine de litiu din SUA, relatează Vice. La 2 iulie, gigantul auto American a semnat un acord cu compania minieră Controlled Thermal Resources (CTR) pentru a se aproviziona cu litiu, necesar pentru bateriile electrice.

Pentru că astăzi, producția acestui metal strategic, alcalin, este foarte concentrată în patru țări (Australia, Chile, China, Argentina), care singure reprezintă mai mult de 90% din producția mondială.

Made in USA

Pentru a ieși din această dependență, producătorii americani caută, așadar, litiu „Made in USA”, pentru care Marea Salton ar promite un potențial enorm. „Marea Salton ar putea satisface 40% din cererea globală de litiu”, spune Eduardo Garcia, deputat Californian, autor al unui proiect de lege care a creat o comisie pentru explorarea potențialului acestei industrii.

300.000 de tone de litiu pe an

CTR susține că poate produce 300.000 de tone de litiu pe an, mai mult decât producția actuală a Australiei. Cei care care susțin acest proiect se bazează pe un argument masiv: litiul produs va fi eco! Cu toate acestea, este greu de crezut atunci când se observă pustiirea peisajului.

Dar CTR își propune să exploateze litiul via valoarea obținută din energia geotermală pentru a produce electricitate și a extrage metalul, care se găsește în saramura din subsol. După extracția litiului, saramura este apoi returnată în rezervorul geotermal, într-o „buclă închisă”.

Potrivit companiei, litiul extras din Salton Sea va genera doar 4% din emisiile de gaze cu efect de seră comparativ cu litiul produs în minele de suprafață din China. Și toate acestea cu o amprentă la sol minimă.

Cu toate acestea, localnicii sunt îngrijorați de posibilele repercusiuni ale minei. Extracția de litiu consumă cantități uriașe de apă și produce o mulțime de deșeuri minerale, care aici sunt concentrate în arsen, seleniu și pesticide.

Dar apetitul enorm pentru acest metal alcalin îi va împinge în orice caz pe producători să găsească noi surse de aprovizionare și, cu ajutorul naționalismului, este mai bine pentru ei să fie americani, potrivit autorităților. Marea Salton are deci toate șansele de a experimenta o a treia viață.

 

author avatar
Tudor Borcea
596 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger