AcasăȘTIRI EXTERNE„Lăcomia corporatistă” și criza opioidelor. Giganții din retailul american, condamnați să plătească...

„Lăcomia corporatistă” și criza opioidelor. Giganții din retailul american, condamnați să plătească amenzi uriașe

„Lăcomia corporatistă” și criza opioidelor. Giganții din retailul american, condamnați să plătească amenzi uriașe / Foto: printscreen

Farmaciile giganților Walmart, Walgreens și CVS au distribuit masiv analgezice care creează o mare dependență în Ohio. Miercuri, un judecător din acest stat din nord-estul SUA a ordonat celor trei companii să plătească 650,6 milioane de dolari (638,8 milioane de euro) către două comitate din acest stat pentru rolul lor în criza opioidelor.

„Un judecător federal a ordonat (celor trei companii americane) să plătească în total 650,6 milioane de dolari” către comitatele Lake și Trumbull din Ohio, a precizat într-un comunicat firma de avocatură care le-a apărat, The Lanier Law Firm. Banii vor „finanța programe de educație și de prevenire și vor rambursa agențiile și organizațiile pentru costurile suportate pentru a face față crizei”, a adăugat acesta.

Peste 500.000 de decese în 20 de ani

Avocații din ambele comitate au reușit să convingă juriul că prezența masivă a opiiodelor a fost o problemă publică și că farmaciile au contribuit la aceasta prin ignorarea timp de ani de zile a semnelor de avertizare privind rețetele suspecte.

Oficialii comitatelor Lake și Trumbull „au vrut pur și simplu să fie despăgubiți pentru povara unei epidemii de droguri susținută de lăcomia corporatistă, neglijența și lipsa de responsabilitate a acestor lanțuri de medicamente”, a comentat unul dintre avocații lor, Mark Lanier, citat în comunicat.

Lanțurile de farmacii consideră că farmaciștii nu fac decât să respecte rețetele legale scrise de medici, care prescriu substanțe aprobate de autoritățile sanitare. Unele părți, cum ar fi lanțurile Rite Aid și Giant Eagle, au ajuns la acorduri cu comitatele Lake și Trumbull pentru a pune capăt proceselor în schimbul unor plăți financiare, informează Le Monde.

Aceasta a fost prima dată când distribuitorii de medicamente, nu producătorii, au fost găsiți responsabili în criza de sănătate care a dus la peste 500.000 de decese prin supradoză în SUA în ultimele două decenii și care a dus la o multitudine de procese în justiție. Cu toate acestea, în California și Oklahoma au existat eșecuri în ceea ce privește condamnarea producătorilor de opiacee.

În vara anului 2021, CVS, Walgreens, Rite Aid și Walmart au fost de acord să plătească un total de 26 de milioane de dolari către două comitate din statul New York.

author avatar
Tudor Borcea
369 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger