AcasăȘTIRI EXTERNELa Universitatea Oxford, muzica clasică este judecată prea „albă” și „colonialistă”

La Universitatea Oxford, muzica clasică este judecată prea „albă” și „colonialistă”

La Universitatea Oxford, muzica clasică este judecată prea „albă” și „colonialistă”

Prestigioasa universitate britanică va lua în considerare revizuirea programelor cursurilor sale „prea legate de perioada colonială”.

Lecțiile de muzică predate la celebra universitate ar putea cunoaște schimbări majore în lunile următoare. Mai mulți profesori de la cea mai veche universitate britanică cred că repertoriul muzical predat se bazează prea mult pe „muzica albă europeană” și nu suficient pe cea din restul lumii.

Ce culoare trebuie să aibă muzica?

Potrivit unui raport consultat de cotidianul britanic The Telegraph, profesorii reproșează că învățarea muzicii la Universitatea din Oxford este „încă prea legată de perioada colonială”.

Potrivit acestora, educația muzicală nu s-ar fi „detașat de legătura cu trecutul său colonial” și ar fi „o palmă” pentru unii studenți, sau chiar cauza „unei mari suferințe în rândul studenților de culoare”.

Dar profesorii?

De asemenea, este indicat în acest raport că aproape toți profesorii de tehnică muzicală sunt albi și că elevii de culoare ar avea mai multe dificultăți de învățare decât ceilalți, din cauza acestei importanțe excesive acordate „muzicii europene albe din perioada colonială”.

Prin urmare, are loc în prezent o reflecție în scopul „evoluării programelor” și, în special, a primului ciclu de muzicologie, unde lecțiile de pian și dirijat ar putea deveni opționale.

În plus, profesorii de muzică aflați la inițiativa acestei reforme solicită ca anumite cursuri referitoare la compozitori istorici, precum Franz Schubert sau Guillaume de Machaut, să fie suprimate în favoarea lecțiilor de muzică „populară”, în special muzică pop sau muzică africană și din diaspora africană, scrie Le Point.

Nu este pentru prima dată când mișcarea Black Lives Matter zguduie prestigioasa universitate, unde a izbucnit deja o controversă, în 2018, cu privire la Christopher Corrington, un fost guvernator colonial al cărui nume fusese dat bibliotecii unui colegiu Oxford. Dacă biblioteca a fost redenumită, statuia lui Corrington, pe de altă parte, a rămas pe soclu, în ciuda cererilor de înlăturare.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
712 afisari

3 COMENTARII

  1. Pai nici in filmul Titanic nu apar negrii. Acum ce facem o sa fim obligati sa nu mai bem lapte decat doar cu chacao? Nu studiul lor conteaza ci geniul lui Schubert.
    De ce nu se cheama White Life Matters?
    Pt ca uite eu ca alb îi vad rasisti. Si de ce folosesc cuvantul black ostentativ?

  2. E ca si cum la cel mai mare festival din lume George Enescu ca vin 5000 de artisti bucuria rusilor si austrilor mari consumatori de muzica clasica, spui, fiecare sa cante si o țâr de gospel sau macar asa nițel reggae de efect antirasist… 🤕

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger