AcasăȘTIRI EXTERNELa presiunea străzii, Londra renunță la reducerea taxelor pentru cei bogați. Se...

La presiunea străzii, Londra renunță la reducerea taxelor pentru cei bogați. Se cere demisia premierului Liz Truss

La presiunea străzii, Londra renunță la reducerea taxelor pentru cei bogați. Se cere demisia premierului Liz Truss / Foto: printscreen

Londra a anunțat luni că va da înapoi în privința reducerii impozitului pe venit pentru cei mai bogați, care a fost dezvăluită în urmă cu zece zile și a provocat turbulențe pe piețele financiare.

„Este clar că eliminarea cotei de impozitare de 45% (pentru persoanele cu venituri de 150.000 de lire sterline pe an sau mai mult) a umbrit misiunea noastră de a aborda provocările din țara noastră. Prin urmare, anunț că nu vom mai urmări acest obiectiv”, a scris pe Twitter ministrul de Finanțe Kwasi Kwarteng, adăugând: „Am înțeles, am ascultat”.

Proteste împotriva „guvernului bogaților”

Sâmbătă, mii de britanici au protestat la Londra, pe fondul inflației și al creșterii facturilor, cerând demisia premierului Lis Truss.

„Acest lucru ne va permite să ne concentrăm pe implementarea elementelor cheie ale planului nostru de creștere. În primul rând, plafonarea prețurilor la energie”, a spus ministrul. Această măsură este evaluată la 60 de miliarde de lire sterline doar pentru șase luni, în timp ce, în cazul gospodăriilor, ar trebui să dureze doi ani.

Premierul Liz Truss, care a sosit pe Downing Street la începutul lunii septembrie, și ministrul de Finanțe Kwasi Kwarteng au anunțat pe 23 septembrie un plan masiv de sprijin energetic pentru gospodării, însoțit de reduceri fiscale importante.

Scăderea impozitului pe venit, care ar fi fost redus de la 45% la 40%, a fost deosebit de controversată, fiind acuzată că îi favorizează pe cei mai bogați, în plină criză a costului vieții din Marea Britanie. De asemenea, au fost anunțate și alte reduceri de taxe, inclusiv eliminarea majorărilor impozitului pe profit și a contribuțiilor la asigurările sociale și suspendarea taxelor de mediu.

Întregul plan, estimat între 100 și 200 de miliarde de lire sterline de către economiști, dar a cărui finanțare și impact economic nu au fost pe deplin cuantificate, a aruncat piețele financiare în agitație.

Lira sterlină s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, iar ratele de împrumut ale guvernului britanic au urcat la cel mai ridicat nivel de la criza din 2009, amenințând stabilitatea financiară a țării.

Banca Angliei a intervenit săptămâna trecută pentru a stabiliza ratele, care amenințau să falimenteze fondurile de pensii. Întrebat la BBC dacă va demisiona, ministrul de Finanțe a exclus cu fermitate această posibilitate.

author avatar
Tudor Borcea
334 afisari

2 COMENTARII

  1. Cum drecu de se tot cocota la ” varful statelor ” tot felul de idioti,idioate cu dovlecul sucit din vrej.Si tacanitul de Trump a impus o lege,care a condus ca sute de mii de americani care nu mai pot plati chiriile uriase,nejustificate,sa locuiasca cum pe strazi in masini,rulote corturi.In timp ce sute de mii de apartamente zac goale,iar statul American le subventioneaza lunsr asa zisele chirii,miliarde de dolari. Grije mare pt.lacomii care nu se mai satura de bani. Asa si toanta asta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger