AcasăȘTIRI EXTERNELa pachet cu criza energetică: Un nou val Covid-19 va lovi Europa...

La pachet cu criza energetică: Un nou val Covid-19 va lovi Europa la iarnă / „Oamenii au un fals sentiment de siguranță”

La pachet cu criza energetică: Un nou val Covid-19 va lovi Europa la iarnă / „Oamenii au un fals sentiment de siguranță” / Foto: printscreen

Un nou val de Covid-19 pare să se pregătească în Europa odată cu sosirea vremii mai reci, iar experții în sănătate publică avertizează că „oboseala” vaccinurilor și confuzia cu privire la tipurile de seruri disponibile vor limita probabil absorbția dozelor de rapel.

Subvariantele Omicron BA.4/5 care au dominat în această vară sunt încă în spatele majorității infecțiilor, dar subvariantele Omicron mai noi câștigă teren. Sute de noi forme de Omicron sunt urmărite de oamenii de știință, au declarat săptămâna aceasta reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Oamenii nu se mai înghesuie la rapel

Datele OMS publicate miercuri au arătat că numărul cazurilor din Uniunea Europeană a ajuns la 1,5 milioane săptămâna trecută, în creștere cu 8% față de săptămâna precedentă, în ciuda unei scăderi dramatice a testelor. La nivel mondial, numărul de cazuri continuă să scadă. Numărul de spitalizări în multe țări din blocul celor 27 de state membre, precum și în Marea Britanie, a crescut în ultimele săptămâni.

În săptămâna care s-a încheiat la 4 octombrie, internările în spitale cu simptome Covid-19 au crescut cu aproape 32% în Italia, în timp ce internările la terapie intensivă au crescut cu aproximativ 21%, comparativ cu săptămâna precedentă, potrivit datelor compilate de fundația științifică independentă Gimbe, informează CNN.

În aceeași săptămână, spitalizările cu Covid în Marea Britanie au înregistrat o creștere de 45% față de săptămâna precedentă. Vaccinurile adaptate la Omicron au fost lansate în Europa începând cu luna septembrie, două tipuri de vaccinuri care abordează subvariantele BA.1 și BA.4/5 fiind disponibile alături de vaccinurile existente de primă generație. În Marea Britanie, doar vaccinurile adaptate la BA.1 au primit undă verde.

Oficialii europeni și britanici au aprobat cele mai recente vaccinuri de rapel doar pentru anumite grupuri de persoane, inclusiv pentru persoanele în vârstă și pentru cele cu un sistem imunitar compromis. Ceea ce complică și mai mult lucrurile este „alegerea” vaccinului ca rapel, ceea ce va adăuga probabil confuzie, au declarat experții în sănătate publică.

Dar dorința de a face încă o injecție, care ar putea fi a patra sau a cincea pentru unii, se epuizează. „Pentru cei care ar putea fi mai puțin preocupați de riscul lor, mesajul că totul s-a terminat, împreună cu lipsa unei campanii publicitare majore, este probabil să reducă absorbția”, a declarat Martin McKee, profesor de sănătate publică europeană la London School of Hygiene and Tropical Medicine. „Așa că, în ansamblu, mă tem că absorbția va fi destul de scăzută”.

Un fals sentiment de siguranță

Din 5 septembrie, când a început distribuirea noilor vaccinuri în Uniunea Europeană, aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin produse de Pfizer-BioNTech și Moderna au fost livrate statelor membre, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Cu toate acestea, dozele săptămânale de vaccin administrate în UE au fost cuprinse între 1 și 1,4 milioane în luna septembrie, față de 6-10 milioane pe săptămână în perioada anterioară, conform datelor ECDC.

Poate că cea mai mare provocare pentru absorbția vaccinului este percepția că pandemia s-a încheiat, ceea ce creează un fals sentiment de siguranță. „Trebuie să existe o oarecare mulțumire în sensul că viața pare să fi revenit la normal – cel puțin în ceea ce privește Covid-19, iar oamenii au acum alte preocupări financiare și legate de războiul din Ucraina”, a declarat Adam Finn, președintele ETAGE, un grup de experți care consiliază OMS în privința bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare în Europa.

El a adăugat că și unii factori de decizie legislativă au lăsat lucrurile baltă. Fundația științifică italiană Gimbe a declarat că guvernul, care va fi înlocuit în curând după recentele alegeri legislative, nu este pregătit pentru sezonul de toamnă-iarnă și a subliniat faptul că o publicație privind gestionarea pandemiei de către guvern a fost blocată.

Între timp, oficialii britanici au avertizat săptămâna trecută că o nouă circulație a gripei și o reapariție a Covid-19 ar putea pune presiune asupra Serviciului Național de Sănătate, deja foarte solicitat.

author avatar
Tudor Borcea