AcasăȘTIRI EXTERNELa mâna iernii. Din ianuarie, risc de întreruperi a curentului, dacă consumatorii...

La mâna iernii. Din ianuarie, risc de întreruperi a curentului, dacă consumatorii nu fac economii

În cazul în care temperaturile din această iarnă în Franța sunt prea scăzute și consumatorii nu își reduc consumul în timpul alertelor Ecowatt, există riscul întreruperilor de electricitate, potrivit președintelui Comisiei de reglementare a energiei (CRE).

Există „riscuri” de tăieri de electricitate țintite și prin rotație în Franța „în ianuarie”,  dacă vremea va fi prea rece și dacă consumatorii nu-și vor reduce consumul în timpul alertelor, a avertizat sâmbătă președintele Comisiei de reglementare a energiei (CRE), Emmanuelle Wargon.

„Risc ridicat” de stres în rețea

În ianuarie, potrivit previziunilor publicate vineri de operatorul de transport al energiei RTE, administratorul rețelei de electricitate, EDF, ar trebui să poată furniza 40 de gigawați (GW), adică 65% din capacitatea nucleară instalată.

În această perioadă a anului, „suntem de obicei în jurul a 50, sau chiar cel mult 60 GW. Acum, vom fi în jur de 40, iar cu 40 GW, nu avem prea mult spațiu de manevră”, a declarat Emmanuelle Wargon, scrie Le Figaro.

Nu va exista „nici o pană de curent”, a dat asigurări oficialul. „Sistemul nu va ceda”, a spus ea. „Cel mai rău lucru care se poate întâmpla sunt tăierile direcționate, decise, prin rotație de la un oraș la altul”. „Sunt foarte convinsă că în prima zi roșie de alertă Ecowatt toată lumea va lua în serios” reducerea consumului și evitarea unei pene de curent, a continuat Wargon.

Operatorul sistemului francez de transport al energiei electrice, RTE, a avertizat vineri că există în prezent un risc „ridicat” de stres în rețeaua electrică franceză în luna ianuarie, din cauza repornirii mai lente decât se aștepta a reactoarelor nucleare ale EDF.

author avatar
Tudor Borcea