AcasăȘTIRI EXTERNELa loc comanda. Armata SUA se pregătește deja să revină în Afganistan

La loc comanda. Armata SUA se pregătește deja să revină în Afganistan

La loc comanda. Armata SUA se pregătește deja să revină în Afganistan

Armata SUA nu a părăsit încă Afganistanul, dar își pregătește deja întoarcerea, în cazul în care jihadiștii din Al Qaeda sau grupul Stat Islamic lansează un atac asupra Statelor Unite, a dezvăluit un oficial din cadrul informațiilor Pentagonului.

Într-un moment în care experții se tem de o prăbușire a guvernului afgan în fața avansului talibanilor, un republican i-a întrebat, în timpul unei audieri în Congres, pe șefii serviciilor de informații militare, în legătură cu acest scenariu.

„Există o mare probabilitate că va trebui să ne întoarcem (în Afganistan), ca Al-Qaeda să reapară în urma progreselor talibanilor și să atace Statele Unite”, a remarcat Mike Waltz, un fost soldat din forțele speciale, astăzi reprezentant din Florida, în cadrul unei audieri în Comisia forțelor armate din Camera Reprezentanților.

„Unde vor merge cei 20 de ani de date operaționale și informații?” Cine se ocupă de asta? ”, a adăugat el. Acestea trebuie să fie „accesibile viitorului lider din teren căruia i se va ordona să se întoarcă într-o vale în care am mers acum 5, 7 sau 10 ani”. „Știu că Comandamentul pentru Operațiuni Speciale o face”, a continuat Mike Waltz, fost soldat în unitatea de elită „Berete verzi” care a luptat în Afganistan, Orientul Mijlociu și Africa. „Știu că Comandamentul pentru Operațiuni Speciale o face”, a continuat Waltz, fost soldat în unitatea de elită „Berete verzi” care a luptat în Afganistan, Orientul Mijlociu și în Africa, scrie Le Figaro.

„Exact asta credem noi”, a răspuns secretarul apărării responsabil cu serviciile de informații militare, Ronald Moultrie.

„Conducem eforturile pentru a ne asigura că agențiile de informații militare se concentrează pe acest subiect”, a adăugat Ronald Moultrie, numit de președintele Joe Biden pentru pentru a supraveghea activitatea agențiilor de informații militare, inclusiv DIA (Agenția de informații pentru apărare) și NSA (Agenția Națională de Securitate).

O retragere fără avizul militarilor

„Ne puteți trage la răspundere”, a adăugat el, promițând că va face totul pentru a se asigura că toate informațiile culese în Afganistan sunt accesibile soldaților, dacă este necesar.

Președintele Joe Biden a decis în aprilie, împotriva avizului militarilor, să retragă toate trupele americane din Afganistan până la 11 septembrie, comemorarea a 20 de ani de la atacurile teroriste din 2001, care au determinat Washingtonul să răstoarne regimul talibanilor. De atunci, operațiunile de retragere s-au accelerat, până la punctul în care au fost deja finalizate în proporție de peste 50%.

author avatar
Tudor Borcea
504 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger