AcasăȘTIRI EXTERNELa fel ca Rusia, Statele Unite sunt experte în dezinformare masivă

La fel ca Rusia, Statele Unite sunt experte în dezinformare masivă

La fel ca Rusia, Statele Unite sunt experte în dezinformare masivă

Linia dintre denigrare și lobby este destul de neclară.

Campanii de dezinformare cu privire la vaccinurile anti-Covid-19? Tot Occidentul a dat vina pe Rusia și pe China, potrivit unui raport al Uniunii Europene publicat în aprilie.

Interferența în alegerile prezidențiale americane din 2020 și tentativele de a strica imaginea lui Joe Biden? Este opera statului rus și a actorilor sateliți” ai Moscovei, potrivit unui raport al serviciilor americane de informații.

Piratarea mesajelor membrilor mișcării lui Emmanuel Macron, En Marche, în 2017? Mai mulți hackeri ruși, acuză experții Google.

Pe scurt, potrivit țărilor occidentale, o „axă a răului” alcătuită în special din Rusia, China sau Iran se află la originea tuturor campaniilor de dezinformare răspândite pe net.

„Operațiuni de influență”

Cu excepția faptului că Statele Unite nu sunt nici pe departe atât de virtuoase pe cât pretind. Într-un raport publicat de Facebook, la 26 mai, țara unchiului Sam se află pe locul patru în lista țărilor care practică cele mai multe „operațiuni de influență” care vizează „manipularea sau coruperea dezbaterilor publice într-un scop strategic”.

Aceasta poate lua, de exemplu, forma unor grupuri de Facebook care se prezintă ca organizații oficiale sau mass-media sau „jurnaliști fictivi” care raportează așa-numitele evenimente.

Facebook a repertoriat 150 de operațiuni de acest tip între 2017 și 2020 și a constatat că 45% dintre acestea vizau țări străine. Dacă Rusia ocupă primul loc pe această listă, cu 27 de atacuri, înaintea Iranului și Birmaniei, Statele Unite vin imediat după aceea, iar China nici măcar nu se află în top 5.

Problema este că linia dintre oamenii perfect cinstiți care transmit comunicarea politică guvernamentală și manipularea directă este destul de neclară, recunoaște Facebook.

Rețeaua socială denunță în special „pirateria percepției”, care constă în a face să crezi că cineva este dominant în opinie. Chinezii se consideră vizați nedrept de campaniile de dezinformare a presei occidentale. „Pentru unele media franceze, discreditarea Chinei a devenit corectă din punct de vedere politic”, a declarat un jurnalist chinez de la postul oficial CGTN.

Spionarea aliaților, urâtă treabă

Demersurile Statelor Unite de a convinge lumea că coronavirusul a scăpat dintr-un laborator chinez „amintesc de războiul din Irak din 2003, când Washingtonul a inventat minciuni că Irakul deținea arme de distrugere în masă pentru a invada țara”, a ironizat acesta.

De asemenea, este bine stabilit că americanii practică supravegherea în masă, după cum tocmai a arătat ancheta televiziunii daneze, care atestă că NSA a spionat mai mulți politicieni europeni între 2012 și 2014, inclusiv pe cancelarul german Angela Merkel.

Potrivit raportului Facebook, amenințarea pentru Statele Unite nu este atât din partea puterilor străine, cât din partea conspiraționiștilor americani.

„Jumătate din campaniile de dezinformare din Statele Unite au fost efectuate de grupuri politice marginale sau de complotiști” , scrie raportul.

Pe scurt, am face bine să măturăm propria ogradă înainte de a arunca praful asupra „puterilor străine”, scrie Korii/Slate.

author avatar
Tudor Borcea
178 afisari

3 COMENTARII

  1. ”… tentativele de a strica imaginea lui Joe Biden… ” – amice, ești idiot, vorba aia.

  2. “Linia intre denigrare si lobby este destul de neclara”, este o afirmatie care dovedeste ignoranta dvs.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger