AcasăȘTIRI EXTERNELa cuțite cu Trump, China vine cu o propunere neașteptată! Ce ordin...

La cuțite cu Trump, China vine cu o propunere neașteptată! Ce ordin de ultimă oră a dat președintele Xi Jinping!

La cuțite cu Trump, China vrea un restart cu Biden

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat, luni, că Statele Unite și China ar putea colabora pe probleme precum schimbările climatice și pandemia Covid-19, dacă își refac legăturile bilaterale deteriorate.

Wang, consilier de stat și ministru de Externe, a declarat că Beijingul este gata să redeschidă un dialog constructiv cu Washingtonul după ce relațiile dintre cele două țări au scăzut la nivelul cel mai jos din ultimele decenii sub conducerea fostului președinte Donald Trump.

Wang Yi a cerut Washingtonului să elimine tarifele la produsele chineze și să abandoneze ceea ce el a numit o suprimare irațională a sectorului tehnologic chinez, măsuri care, potrivit lui, vor crea „condițiile necesare” pentru cooperare.

Partidul Comunist Chinez, linia roșie

Wang a cerut Washingtonului să respecte interesele fundamentale ale Chinei, să înceteze să „denigreze” Partidul Comunist aflat la guvernare, să nu mai intervină în afacerile interne ale Beijingului și să nu mai „comploteze” cu forțele separatiste pentru independența Taiwanului.

„În ultimii ani, Statele Unite au întrerupt practic dialogul bilateral la toate nivelurile”, a subliniat diplomatul chinez.

„Suntem pregătiți să avem o comunicare sinceră cu partea americană și să purtăm dialoguri menite să rezolve problemele”, a adăugat el.

Relații complicate, tensiuni pe mai multe dosare

Wang a subliniat că recenta discuție între președintele chinez Xi Jinping și președintele SUA Joe Biden a fost un pas pozitiv, scrie Reuters.

Washingtonul și Beijingul s-au confruntat pe mai multe fronturi: comerț, acuzații de încălcări ale drepturilor omului (împotriva minorității musulmane uigure din regiunea Xinjiang)  și revendicările terestre ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, cale maritimă crucială, bogată în resurse.

Legat de persecuția minorității uigure, Marea Britanie a anunțat că va solicita luni ca Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) să i se acorde acces „urgent şi neîngrădit” în regiunea uigură autonomă Xinjiang din China pentru a face o anchetă în legătură cu informaţiile privind comiterea de abuzuri de către autorităţi.

Cu toate acestea, administrația Biden a indicat că va menține presiunea asupra Beijingului. Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la practicile comerciale „coercitive și neloiale” ale Beijingului.

Biden a aprobat și hotărârea administrației Trump conform căreia China a comis genocid în Xinjiang.

Însă președintele SUA a promis  să adopte o abordare multilaterală și dorește să coopereze cu Beijingul în probleme precum schimbările climatice și să convingă Coreea de Nord să renunțe la armele sale nucleare.

 

Foto: Facebook

 

author avatar
Tudor Borcea
333 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger