AcasăȘTIRI EXTERNELa Casa Albă se pune la cale resetarea relațiilor SUA-Israel

La Casa Albă se pune la cale resetarea relațiilor SUA-Israel

Întâlnirea dintre președintele SUA Joe Biden și premierul israelian Naftali Bennett este umbrită de dezastrul american din Afganistan. Ambii lideri au probleme acasă, așa că încearcă să se ajute reciproc, bazându-se pe “relația specială” din trecut. Însă politica nu se face la trecut.

Biden  se confruntă cu o furtună politică după retragerea soldaților americani din  Afganistan.  Bennett este lipsit de credibilitate și greutate politică – a câștigat doar 6% din voturi la ultimele alegeri.  În acest context, resetarea relațiilor SUA-Israel se vrea un răspuns la problemele geopolitice, în special din partea  Chinei și Iranului. Dar există dezacorduri în culise.

Statul ebraic, tot mai aproape de China

Biden pune presiune pe Bennett să abandoneze cooperarea Israelului cu China, mai ales în sfera tehnologiei hi-tech.

Administrația Biden se concentrează pe cea mai mare provocare strategică a sa, China, care exploatează gafele SUA în Afganistan și Irak și își extinde influența într-un ritm uluitor în Marele Orient Mijlociu, Asia și nu numai.

Investițiile Chinei în Israel au depășit 19 miliarde de dolari în ultimii 18 ani, inclusiv 9 miliarde de dolari în tehnologie, în timp ce comerțul bilateral a ajuns la 17,5 miliarde de dolari anul trecut.

O mare durere de cap pentru Joe Biden, provocată chiar de pricipalul său aliat și beneficiar al ajutorul extern al Statelor Unite.

Iranul

Topul agendei este Iranul, una dintre cele mai spinoase probleme dintre SUA și Israel. Umilința americană în Afganistan va fi speculată de Bennett pentru a-l forța pe Biden să se ridice în fața Iranului și noului său președinte.

Consilierii lui Biden sunt, de asemenea, conștienți de faptul că oficialii israelieni ar putea fi îngrijorați de eșecul serviciilor secrete americane de a prezice căderea rapidă a Kabulului în fața talibanilor.

Palestina

În ceea ce privește conflictul israeliano-palestinian, Biden și Bennett sunt, de asemenea, împărțiți.

Biden a reînnoit sprijinul pentru o soluție în două state, după ce Trump s-a distanțat de acea teorie de lungă durată a politicii SUA. Bennett se opune statalității palestiniene. Consensul dintre asistenții lui Biden ar fi că acum nu este momentul de presiuni pentru reluarea negocierilor de pace de lungă durată sau a concesiunilor israeliene majore, care ar putea destabiliza coaliția diversă ideologic a lui Bennett.

Mai curând, resetarea este o nouă înțelegere între SUA și Israel: ultimul lucru pe care l-ar dori administrația Biden este revenirea lui Benjamin Netanyahu la putere, în timp ce Israelul nu vrea să fie abandonat de SUA – și nici nu se va întâmpla așa ceva.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
770 afisari

1 COMENTARIU

  1. O VORBA ROMANEASCA „SE APROPIE FUNIA DE PAR „,INCREDEREA IN SUA A SCAZUT SUB TOATE ASPECTELE :POLITIC,ECONOMIC ,MILITAR,FINANCIAR.
    CHINA O GASESTI AZI ORIUNDE ,SI-A CONSOLIDAT POZITIA IN AFRICA UNDE A PUS MANA PE RESURSE ,DE ACOLO VINE PUTEREA ECONOMICA A CHINEI,
    FORTA DE MUNCA ARE DESTULA CHINA ;PIETE A CASTIGAT SI CASTIGA ,VEZI PANA SI IN ISRAEL !!,AFGANISTANUL I-A VENIT PE TAVA ,VEZI CINE ERA PRIMUL
    IN KABUL LA VENIREA TALIBANILOR !!,VEZI IRANUL CARE MAI IERI ERA AMENINTAT CU DISTRUGEREA ,AZI AMERICANII SUNT IN RAHAT CA DUPA VIETNAM ,IRAK ,LIBIA ,SIRIA !!,
    DE 70 DE ANI SUNT TRIMISI LA PLIMBARE !. TURCII AU INTORS SPATELE AMERICII ,POLONEZII LE PUN CONDITII !,BULGARII LE-AU REFUZAT FIARELE VECHI !,DOAR NOI SUNTEM
    PROSTII DE SERVICIU.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger