AcasăȘTIRI EXTERNELa 30 de ani după ce a tăiat barele celulei, s-a predat...

La 30 de ani după ce a tăiat barele celulei, s-a predat din cauza Covid-19

La 30 de ani după ce a tăiat barele celulei, s-a predat din cauza Covid-19

Pe fugă timp de treizeci de ani, după o evadare din închisoare, un cetățean din fosta Iugoslavie, care locuiește în Australia, s-a predat poliției. El va fi reîncercat pe 28 septembrie. 

Pandemia Covid-19 l-a făcut să piardă totul atunci când trăia necunoscut de nimeni, fără să trezească cea mai mica suspiciune, până acum.

Bărbatul a apărut în fața unui tribunal corecțional din Sydney, Australia, săptămâna trecută. I s-a refuzat eliberarea condiționată. Cazul său este destul de neobișnuit, deoarece s-a dovedit că s-a predat poliției din proprie inițiativă, după ce a scăpat de justiție timp de trei decenii.

El reușise să se integreze în societate și să-și ducă viața de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic, în districtul Avalon, o suburbie a orașului Sydney. Până când pandemia Covid-19 a venit să-i bulverseze noua viață …

A tăiat gratiile cu un fierăstrău

La 1 august 1992, Darko Desic, bărbatul în cauză, este acuzat de trafic de canabis, fiind acuzat și că l-a cultivat. Cetățean iugoslav (o țară care a dispărut de atunci), care locuia în Australia, a fost plasat în custodia poliției în așteptarea procesului.

Dar de teamă să nu fie trimis înapoi în țara natală, care era în război, a încercat să fugă din arest. Ceea ce în cele din urmă a reușit să facă, după ce a tăiat barele celulei sale cu un fierăstrău și cu un clește.

Evaporându-se în natură, a reușit să se facă uitat, să dispară de pe ecranele radar ale autorităților locale care nu au reușit niciodată să-l găsească. Darko Desic s-a topit literalmente în mulțime refăcându-și complet viața sub o altă identitate, în cartierul Avalon, scrie Ouest-France.

29 de ani de discreție totală

În acest cartier, Darko Desic (64 de ani)  s-a integrat social cumva, ba chiar și-a găsit un loc de muncă în industria construcțiilor și a lucrat în mai multe rânduri și ca depanator. Se arăta, evident, extrem de discret.

În ultimii 29 de ani, subliniază CNN, nu a văzut nici un medic sau dentist, nu și-a luat niciodată permisul de conducere, se deplasa pe jos și cumpăra ceea ce avea nevoie cu numerar, pentru a evita atragerea atenției.

Unul dintre cei mai cunoscuți fugari din Australia, Desic și-a primit chiar locul în emisiunea tv Australia’s Most Wanted, după ce un martor anonim a spus că l-a văzut într-un oraș la sud de Sydney.

Dar la aproape 30 de ani de la evadare, Darko s-a trezit fără loc de muncă și fără adăpost din cauza măsurilor stricte de izolare aplicate în Australia în timpul primului val de pandemie Covid-19.

Apoi a decis să se predea poliției. Desic a apărut la postul de poliție Dee Why, din nordul orașului Sydney, și este acum pe punctul de a termina executarea pedepsei sale cu închisoarea. El riscă încă șapte ani pentru evadare. Procesul său este programat pentru 28 septembrie.

author avatar
Tudor Borcea