AcasăȘTIRI EXTERNEKremlinul spune cine este în spatele exploziilor de la conductele Nord Stream...

Kremlinul spune cine este în spatele exploziilor de la conductele Nord Stream 1 și 2. „Serviciile noastre au dovezi”

Kremlinul spune cine este în spatele exploziilor de la conductele Nord Stream 1 și 2. „Serviciile noastre au dovezi” / Foto: printscreen

Kremlinul a acuzat, marți, Marea Britanie că se află la originea exploziilor din septembrie care au avariat gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, construite pentru a transporta gazul rusesc către Europa.

„Serviciile noastre de informații au dovezi care sugerează că atacul a fost dirijat și coordonat de specialiști militari britanici”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

„Astfel de acțiuni nu pot fi lăsate fără răspuns”

„Există dovezi că Marea Britanie este implicată într-un sabotaj, un atac terorist împotriva acestor infrastructuri energetice vitale, nu rusești, ci internaționale”, a continuat Dmitri Peskov.

„Astfel de acțiuni nu pot fi lăsate fără răspuns. Vom analiza ce măsuri să luăm”, a adăugat el, denunțând „tăcerea inacceptabilă a capitalelor europene”, scrie Le Figaro.

Armata rusă a acuzat deja sâmbătă Londra că este implicată în scurgerile de gaze din conductele Nord Stream 1 și 2. Acuzațiile au venit după un atac cu drone ucrainene asupra flotei sale din Marea Neagră, în Crimeea, pe care Moscova l-a atribuit, de asemenea, unor „experți britanici” pentru planificare. Ministerul britanic al Apărării a denunțat „afirmațiile false” ale Moscovei ca fiind o „distragere a atenției”.

La 26 septembrie, au fost detectate patru scurgeri mari de gazed la conductele Nord Stream 1 și 2 în largul insulei daneze Bornholm, două în zona economică suedeză și două în cea daneză. Inspecțiile preliminare subacvatice au întărit suspiciunile de sabotaj, deoarece scurgerile fuseseră precedate de explozii.

Conductele Nord Stream, care leagă Rusia și Germania, se află de ani de zile în centrul tensiunilor geopolitice, amplificate după decizia Moscovei de a întrerupe livrările de gaze către Europa. Conductele încă transportau gaz în momentul producerii avariilor.

 

author avatar
Tudor Borcea