AcasăȘTIRI EXTERNEKremlinul respinge planul de pace al Chinei pentru războiul din Ucraina. Ce...

Kremlinul respinge planul de pace al Chinei pentru războiul din Ucraina. Ce a transmis Dmitri Peskov

rusiaKremlinul respinge planul de pace al Chinei pentru războiul din Ucraina. Ce a transmis Dmitri Peskov

Rusia a transmis, prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, că apreciază planul propus săptămâna trecută de China pentru rezolvarea conflictului în Ucraina dar că îl respinge.

Moscova este hotărâtă să continue operațiunea militară din țara vecină.

Rusia nu vede o pace la orizont

„Examinăm planul prietenilor noştri chinezi cu mare atenţie (…) Este un proces îndelungat. Deocamdată, nu vedem premisele pentru ca această problemă să se poată rezolva pe o cale paşnică”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov potrivit La Libre Belgique preluat de Rador.

„Operaţiunea militară specială (în Ucraina) continuă”, a adăugat el.

Potrivit afirmațiilor sale, Kremlinul „a acordat o mare atenție” planului „prietenilor chinezi”, iar detaliile planului „urmează să fie analizate amănunțit, ținând cont de interesele celor mai diferite părți”. După cum a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, acesta va fi „un proces foarte lung, tensionat”.

Totodată Peskov a adăugat că în prezent Moscova nu vede perspective pentru o reglementare pașnică. „Deocamdată operațiunea militară specială continuă și ne îndreptăm spre atingerea obiectivelor care au fost stabilite”, a adăugat Peskov.

Ce prevede planul de pace publicat de China

Guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte publicat vineri, la un an de la începerea războiului.

Intitulat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”, documentul a fost publicat vineri dimineaţă pe site-ul ministerului chinez.

În documentul dezvăluit vineri, Beijingul adoptă o poziţie clară împotriva oricărei recurgeri la arme nucleare, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat această ameninţare.”Armele nucleare nu trebuie folosite şi un război nuclear nu trebuie purtat. Trebuie să ne opunem ameninţării sau recurgerii la armele nucleare”, se arată în document.

China solicită, de asemenea, ambelor ţări să evite orice atac asupra civililor.”Părţile (implicate) în conflict trebuie să respecte cu stricteţe dreptul internaţional umanitar, să evite atacarea civililor sau a clădirilor civile”.

1. Respectați suveranitatea tuturor țărilor.
2. Abandonați mentalitatea din timpul Războiului Rece.
3. Opriți focul și încetați lupta.
4. Începeți discuțiile de pace.
5. Rezolvați criza umanitară.
6. Protecția civililor și a prizonierilor de război.
7. Menținerea securității centralelor nucleare.
8. Reduceți riscurile strategice.
9. Garantarea exportului de cereale.
10. Opriți sancțiunile unilaterale.
11. Asigurarea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare.
12. Promovarea reconstrucției postbelice.

author avatar
Andreea Vlad