Administrația de la Kremlin, prin vocea unui consilier prezidențial al lui Vladimir Putin, a transmis, joi, că nu acceptă propunerea de armistițiu temporar cu Ucraina.
„Noi credem că obiectivul trebuie să fie o soluție de pace pe termen lung, noi depunem eforturi în acest sens, vrem o soluție de pace care să țină cont de interesele legitime și de preocupările țării noastre”, a declarat Iuri Ușeakov, consilier prezidențial rus, într-un interviu acordat postului Rossiya-1, potrivit gandul.ro.
Ușeakov a adăugat că i-a transmis această poziție consilierului prezidențial american pentru Siguranță Națională, Mike Waltz.
„Un armistițiu temporar ar oferi o pauză utilă armatei ucrainene pentru a se replia. Aceste măsuri nu fac decât să imite acțiuni pașnice”, a mai afirmat oficialul rus, conform sursei citate.
Russia rejects Ukraine’s ceasefire offer.
“This is nothing more than a temporary time-out for Ukrainian soldiers,” said Yury Ushakov, a member of Moscow’s negotiating team.
Nothing surprising here, as Russia surges forward in Kursk region pic.twitter.com/hnTawvCnM6
— Matthew Luxmoore (@mjluxmoore) March 13, 2025
Avertismentul Rusiei privind trimiterea de forţe europene de menţinere a păcii în Ucraina
Totodată, Rusia a avertizat joi că va considera trimiterea forţelor europene de menţinere a păcii în Ucraina drept un „conflict armat direct” cu Moscova, potrivit news.ro. „Este absolut inacceptabil pentru noi ca unităţi ale forţelor armate ale altor state să fie desfăşurate în Ucraina (…). Toate acestea ar însemna implicarea acestor ţări într-un conflict armat direct cu ţara noastră, la care vom răspunde cu toate mijloacele disponibile”, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, comentând ideea ca ţări europene, aliate ale Kievului, să trimită un astfel de contingent în cazul unui acord privind încetarea ostilităţilor.
The deployment of peacekeeping forces in Ukraine under any flag is absolutely unacceptable for Moscow.
“Russia does not accept the deployment of armed forces from other countries on Ukrainian territory, as this would mean involvement in the conflict. Moscow will respond with all… pic.twitter.com/sPuf1y3k5t
— Yasmina (@yasminalombaert) March 13, 2025
Declaraţiile vin în contextul în care o delegaţie americană a sosit joi la Moscova pentru a informa despre rezultatele discuţiilor purtate în Arabia Saudită cu Ucraina, în încercarea preşedintelui Donald Trump de a face pace între Rusia şi Ucraina, după un război care durează de mai bine de trei ani.
De ce Zelenski a acceptat armistițiul parțial cu Rusia
„Atât timp cât ucrainenii refuzau să accepte o încetare a focului, Kremlinul îi putea prezenta drept obstacolul în calea tipului de acord rapid pe care Donald Trump pare dornic să îl încheie.
Kievul a lansat anterior ideea unei încetări limitate a focului, care să se extindă doar la atacurile cu drone asupra infrastructurii și operațiunilor critice din Marea Neagră, relatează UnHerd. Dar a fost o capcană prea transparentă pentru Vladimir Putin, în speranța de a-l face să pară partea intransigentă dacă o refuză.
După întâlnirea de la Jeddah cu interlocutorii americani, dintr-o dată, ucrainenii au semnat o încetare completă a focului, menită să ofere nu doar un răgaz ambelor părți, ci și o pauză pentru negocieri sau, cel puțin, negocieri privind negocierile.
Volodimir Zelenski, invitat din nou la Casa Albă, a exclus inițial un armistițiu, dar după o săptămână de strângere a șuruburilor, cu suspendarea ajutorului și serviciilor de informații ale SUA, pare să-și fi dat seama că nu mai poate continua să reziste. În mod crucial, nu numai că supunerea față de Washington a dus la reluarea imediată a acestui sprijin, dar încetarea focului este limitată la doar 30 de zile ”pe linia frontului”.” – Citiți mai multe AICI.
Citiți și: Ar rezista un acord de pace în Ucraina?
Fisuri în „unitatea” europeană pentru Ucraina
Văd, că și după ce rușii le-au dat clasă marilor lumii, aceștia, în continuare îi consideră prosti și ei știu și profită. Pai, până și cel mai neinstruit pifan, ( cei cu armata făcută cunosc termenul), și-ar da seama de ” jocul” vestului cu armistițiul, așa că ori revin la discuții serioase, ori rușii o sa termine, eu cred, rapid ce au pornit. Cu trupele Europei pe front, e clar, război pe față. Cred ca o „solutie” le-ar conveni rușilor. „Trupele „să fie formate din conducătorii dornici de continuarea războiului și de ziariștii care-i susțin. N-ar fi interesant ??