AcasăȘTIRI EXTERNEKremlinul nu așteaptă „progrese majore” după întâlnirea Macron-Putin. Nord Stream 2 nu...

Kremlinul nu așteaptă „progrese majore” după întâlnirea Macron-Putin. Nord Stream 2 nu va fi pe masă

Kremlinul nu așteaptă „progrese majore” după întâlnirea Macron-Putin. Nord Stream 2 nu va fi pe masă

Moscova nu se așteaptă la „progrese majore” în situația din jurul Ucrainei în urma discuțiilor dintre președinții rus și francez, Vladimir Putin și Emmanuel Macron, care vor avea loc luni, 7 februarie, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Desigur, această problemă este prea complicată pentru a ne aștepta la unele schimbări majore după o întâlnire”, a menționat purtătorul de cuvânt al președintelui Putin.

„O discuție foarte substanțială și lungă”

„Suntem conștienți de acest lucru, iar Macron i-a spus lui Putin că vizita sa are ca scop să abordeze unele idei pentru a găsi posibile modalități de reducere a tensiunilor în Europa, el va împărtăși aceste idei cu Putin”, a subliniat Peskov. „Să așteptăm rezultatele întâlnirii de astăzi și să ascultăm cum le vor evalua președinții”, a spus el, scrie Tass.

„Este o vizită foarte importantă. Evident, părțile se vor concentra asupra tensiunilor din Europa pe fondul situației din jurul Ucrainei, vor atinge garanțiile de securitate și tot ce ține de aceste probleme principale”, a menționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. El a mai amintit că întâlnirea a fost precedată de trei conversații telefonice. „De aceea, așteptăm cu nerăbdare o discuție foarte substanțială și lungă, extinsă în termeni de timp și conținut”, a spus Peskov.

Fără chestiuni gaziere

Subiectul Nord Stream 2 și chestiunile legate de gaze nu pot fi subiecte cheie pe agenda discuțiilor dintre președinții rus și francez, dar pot fi evocate, a menționat Peskov.

„În ceea ce privește Nord Stream 2, acesta nu poate fi un subiect cheie de discuție, dar în ceea ce privește menționarea lui, da, este posibil. Dar este puțin probabil să devină subiectul principal”, a spus el.

Pentru a începe pomparea gazului, operatorul Nord Stream 2 trebuie să obțină verde de la regulatorul german. Pe 16 noiembrie, Agenția federal a rețelelor (Bundesnetzagentur) a suspendat procedura de certificare a Nord Stream 2 AG, care are sediul în Zug (Elveția), ca operator de transport independent, din cauza unor probleme organizatorice și juridice.

Pe 26 ianuarie, Nord Stream 2 AG, operatorul Nord Stream 2, a înființat o filială germană, Gas for Europe GmbH, pentru tronsonul german al conductei.

Putin a declarat pe 29 decembrie că Rusia și partenerii săi și-au îndeplinit obiectivul de a crea Nord Stream 2, adăugând că europenii trebuie să decidă acum. Liderul rus a menționat că conducta este gata de funcționare.

author avatar
Tudor Borcea