AcasăȘTIRI EXTERNEKremlinul, cu ochii pe rezervele Băncii Centrale a Afganistanului

Kremlinul, cu ochii pe rezervele Băncii Centrale a Afganistanului

Rusia a cerut Statelor Unite să elibereze rezervele băncii centrale afgane pe care Washingtonul le-a blocat după ce talibanii a cucerit Kabulul la începutul acestei luni.

„Dacă ai noştri colegi occidentali se îngrijorează într-adevăr pentru soarta poporului afgan, atunci nu trebuie să-i creeze probleme suplimentare prin îngheţarea rezervelor în aur sau devize”, a declarat la postul Rossiya-24 emisarul Kremlinului pentru Afganistan, Zamir Kabulov.

Îngrijorat nevoie mare de cursul monedei afgane „care se prăbușește”, Kabulov a avertizat că fără aceste rezerve noua putere din Afganistan va fi tentată să se întoarcă spre traficul ilegal de opiacee şi să vândă pe piaţa neagră armele abandonate de armata afgană şi SUA.

Rezervele brute ale Băncii Centrale a Afganistanului se ridicau la 9,4 miliarde de dolari la sfârşitul lui aprilie, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI). Majoritatea acestor fonduri sunt deţinute în afara Afganistanului.

Washingtonul a anunţat că talibanii nu vor avea acces la rezervele deţinute în SUA. Administrația Biden a înghețat aproximativ 9,5 miliarde de dolari din rezervele guvernului afgan în băncile americane, inclusiv 1,3 miliarde de dolari din rezervele de aur din New York.

Moscova nu a recunoscut încă autoritatea grupului militant islamist, care este considerat oficial o organizație teroristă de către Rusia și interzisă în interiorul granițelor sale. Dar Zamir Kabulov consideră că este importantă “menținerea de relații bune cu orice guvern aflat la putere în Afganistan”.

În același timp, înalți oficiali ruși, inclusiv președintele Vladimir Putin, și-au exprimat îngrijorarea că instabilitatea din Afganistan și revigorarea islamismului s-ar putea revărsa asupra țărilor vecine din Asia Centrală, o regiune de importanță strategică pentru Rusia.

Luni, Ministerul Apărării a declarat că sute de soldați ruși – infanterie motorizată – au efectuat exerciții în munții din Tadjikistan, vecini cu Afganistan.

author avatar
Radu Jacotă Redactor