AcasăȘTIRI EXTERNEKraken-Covid, cea mai contagioasă variantă. Care este scenariul negru pentru țările UE

Kraken-Covid, cea mai contagioasă variantă. Care este scenariul negru pentru țările UE

Kraken-Covid, cea mai contagioasă variantă. Care este scenariul negru pentru țările UE / Foto: printscreen

Agenția de prevenire și control al bolilor din UE are vești bune și vești proaste în ceea ce privește XBB.1.5, subvarianta Covid-19 supranumită Kraken, care face ravagii în SUA și îi ține pe epidemiologi în alertă.

 

Vestea proastă este că XBB.1.5 se răspândește rapid, cel mai probabil pentru că are câteva avantaje mari față de tulpinile Omicron, care domină în prezent. Vestea bună este că Europa are ceva timp să se pregătească dacă și când cazurile vor căpăta o linie verticală.

Detectată în 13 țări europene

„Există posibilitatea ca această variantă să aibă un efect crescător asupra numărului de cazuri de Covid-19 în UE/EEE (spațiul economic european), dar nu în următoarea lună, deoarece varianta este acum prezentă în UE/EEE doar la niveluri foarte scăzute”, scrie Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) în recenta sa evaluare a XBB.1.5.

Miercuri, Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, a declarat că agenția de sănătate a ONU este îngrijorată de rapiditatea cu care subvarianta înlocuiește alte variante aflate în circulație.

În SUA, a trecut de la 4% din cazurile secvențiate la 40% în câteva săptămâni, potrivit coordonatorului de răspuns Covid-19 de la Casa Albă, notează Politico. Cu toate acestea, nu se știe încă Kraken provoacă o infecție mai gravă.

ECDC scrie că ritmul ridicat de răspândire se datorează probabil capacității XBB.1.5 de a ocoli protecția sistemului imunitar acordată de infecțiile anterioare sau de vaccinare.

De asemenea, aceasta are o mutație pe proteina spike – partea virusului care se leagă de celulele gazdă – care ar putea oferi un anumit avantaj.

Deocamdată, subvarianta este doar o pată pe radar în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri, a precizat ECDC, deși a fost detectată în Danemarca, Franța, Austria, Olanda, Germania, Italia, Spania, Suedia, Islanda, Belgia, Republica Cehă, Portugalia și Irlanda.

Scenariul negru: o explozie în plin sezon gripal

Datele provenite din SUA sugerează că XBB.1.5 se răspândește agresiv, cazurile dublându-se la fiecare nouă zile. Pericolul este ca o explozie de cazuri să coincidă cu un sezon deja dificil al gripei și al virusului sincițial respirator, ceea ce ar pune la grea încercare spitalele. În Belgia, autoritățile de sănătate publică au declarat o epidemie de gripă din cauza creșterii numărului de cazuri, vârful fiind așteptat în trei sau patru săptămâni.

Dar doar pentru că subvarianta explodează în SUA nu înseamnă neapărat că Europa va fi în curând în ochiul furtunii. „Deosebiri majore în circulația variantei au fost observate între America de Nord și Europa de mai multe ori în timpul pandemiei”, spune ECDC.

author avatar
Tudor Borcea