AcasăȘTIRI EXTERNEKosovo anunță data cererii de aderare la UE. Reacția Serbiei

Kosovo anunță data cererii de aderare la UE. Reacția Serbiei

Kosovo anunță data cererii de aderare la UE. Reacția Serbiei / Foto: president-ksgov

Kosovo sa va depune o cerere de aderare la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului, a declarat președintele Vjosa Osmani, angajându-se să participe la discuțiile cu Serbia, conduse de Bruxelles, pentru a rezolva disputele restante.

„Voi anunța astăzi aici, în fața tuturor liderilor UE: Kosovo își va depune cererea de aderare la UE până la sfârșitul anului”, a declarat Vjosa Osmani la sosirea la summitul UE-Balcanii de Vest de la Tirana, în Albania.

Serbia invocă „protejarea Constituției”

Cinci state din Balcanii de Vest – Albania, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia – se află în diferite stadii ale procesului de aderare la UE. Dar Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în 2008, nu a depus încă o cerere de aderare.

Belgradul și Pristina s-au angajat într-un dialog sponsorizat de UE în 2013 pentru a rezolva problemele nerezolvate, dar s-au înregistrat puține progrese. Acordul cu Kosovo rămâne una dintre principalele condiții prealabile pentru aderarea Serbiei la UE.

„Credem că dialogul condus de Uniunea Europeană și susținut pe deplin de Statele Unite  Americii este singura cale de a avansa spre un acord final centrat pe recunoașterea reciprocă”, a declarat Vjosa Osmani, informează Boursorama.

Aleksandar Vucic, liderul de la Belgrad, și-a exprimat, de asemenea, angajamentul față de discuțiile cu Kosovo conduse de UE. „Dar, în același timp, trebuie să ne protejăm interesele în conformitate cu Constituția”, a spus Vucic. Constituția sârbă consideră Kosovo ca fiind parte integrantă a Serbiei.

Serbia a pierdut controlul asupra Kosovo în 1999, după 11 săptămâni de lovituri aeriene ale NATO pentru a opri uciderea și expulzarea albanezilor în cadrul unei contrainsurgențe sârbe.

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo au crescut recent când autoritățile de la Pristina au decis să înlocuiască plăcuțele de înmatriculare din zonele în care etnicii sârbi sunt majoritari cu plăcuțe emise de autoritățile din Kosovo, înainte de a se ajunge la un acord în noiembrie.

„Am încurajat întotdeauna dialogul dintre Belgrad și Pristina, care trebuie să se desfășoare cu bună credință pentru ambele părți”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

„Dacă această problemă nu este rezolvată – și pentru ca ea să fie rezolvată, ambele părți trebuie să facă un pas înapoi – va fi dificil să se facă progresele necesare pentru finalizarea integrării Balcanilor de Vest în familia europeană”, a adăugat el.

author avatar
Tudor Borcea
297 afisari

5 COMENTARII

  1. La calendele grecesti intra teroristii albanezi musulmani in UE
    Sunt tari din UE printre care si Romania ,ce nu recunosc aceasta asazisa tara
    Sa-i primeasca americanii in statele lor ,ca ei i-au ,,moshit ” ucigand civili sarbi si distrugand Serbia

  2. Kosovo nu este o tara, este o strutocamila inventata si impusa de catre murikanii care in anii 90 bombardau Serbia fara motiv. Slava Mukraina…

  3. Aderarea la organismul uniunii europene este un nonsens major. E doar o păcăleală la care pun unii botul! Nu poti lasa interesul propriului stat/popor pe taler cu ceea ce ofera uniunea europeana – un măr otrăvit!
    Uniunea nu ofera niciun beneficiu in adevaratul sens al cuvântului, iar ceea ce cred unii ca obtin in uniune e precum proverbul: vand/cumpar blana ursului din pădure!
    Ma mir de sârbi, ca sunt mai demni decat altii, ca pun botul la asa mizerie – u e!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger