AcasăȘTIRI EXTERNEKirill Fedorov, blogger-vedetă pe YouTube, arestat pentru orientare pro-rusă / Analiștii denunță...

Kirill Fedorov, blogger-vedetă pe YouTube, arestat pentru orientare pro-rusă / Analiștii denunță încălcarea libertății de exprimare

Kirill Fedorov, blogger-vedetă pe YouTube, arestat pentru orientare pro-rusă / Analiștii denunță încălcarea libertății de exprimare

Directorul Centrului rus de Analiză Politică și Cercetare Socială, Pavel Danilin, consideră că Kirill Fedorov, blogger și autor al unuia dintre principalele canale YouTube în limba rusă pe subiecte militare, History of Weapons, a fost arestat în Letonia pentru „o evaluare obiectivă” a ceea ce se întâmplă în Ucraina „și în Donbas”. 

„Situația este extrem de proastă. Cert este că Kirill Fedorov nu a raportat nicio informație care ar putea fi considerată trădare. Tocmai a trecut în revistă evenimentele care au loc în Ucraina în absența contextului de frenezie propagandistică”, a spus Danilin, scrie Pledge Times.

„Falsul părții ucrainene”

După cum a menționat politologul, Fedorov s-a angajat în respingerea „falsurilor părții ucrainene, care au fost replicate activ în Occident”. Acest lucru, în opinia sa, nu a fost pe placul serviciilor de informații baltice, care l-au acuzat de trădare.

„Evident, nu există libertate de exprimare în Țările Baltice. Orice persoană care spune ceva care nu este mainstream poate deveni obiect de urmărire penală”, a conchis Danilin.

Săptămâna trecută, pe 17 martie, bloggerul a fost reținut fără explicații în apartamentul părinților săi din Riga. Conform legii europene, el trebuia să fie eliberat după 48 de ore, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

În plus, rudele și avocatul lui Fedorov au fost amenințați cu probleme dacă vorbeau cu presa rusă.

Va fi acuzat de trădare

În viitorul apropiat, Fedorov va fi acuzat de trădare pentru orientarea pro-rusă a videoclipurilor sale. În special, el este acuzat de cooperare cu serviciile secrete ruse.

Tot luni, administratorul canalului History of Weapons a fost reținut la Riga. El este acuzat de spionaj și cooperare cu serviciile secrete rusești.

Bloggerul Kirill Fedorov este cetățean al Letoniei. El a publicat analize  ale ostilităților din Ucraina fără a-și ascunde pozițiile pro-ruse. Drept urmare, videoclipurile au intrat în tendințe și au câștigat milioane de vizualizări.

De la începutul „operațiunii speciale a Federației Ruse pentru a proteja Donbasul”, scrie sursa citată folosind termenii oficiali ai Moscovei, Fedorov a început să primească amenințări regulate.

După o altă sugestie de a schimba direcția reclamelor pentru a evita problemele cu autoritățile letone, a decis să emigreze în Rusia. Bloggerul a fost reținut chiar înainte de plecarea sa.

author avatar
Tudor Borcea
768 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger