AcasăȘTIRI EXTERNEKim Jong-un mai trage două rachete balistice spre Marea Japoniei. Phenianul răspunde...

Kim Jong-un mai trage două rachete balistice spre Marea Japoniei. Phenianul răspunde manevrelor militare SUA-Coreea de Sud – VIDEO

Kim Jong-un mai trage două rachete balistice spre Marea Japoniei. Phenianul răspunde manevrelor militare SUA-Coreea de Sud - VIDEO / Foto: printscreen

Coreea de Nord a lansat joi dimineață două rachete cu rază scurtă de acțiune spre Marea Japoniei. Lansările au loc la două zile după ce o altă rachetă nord-coreeană a zburat deasupra Japoniei.

Phenianul a calificat lansările de joi drept „o ripostă justă” împotriva Washingtonului și Seulului și a exercițiilor lor militare din regiune.

A șasea lansare în mai puțin de două săptămâni

Noile lansări au avut loc în timp ce Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit la New York pentru a discuta despre lansarea unei alte rachete nord-coreene care a survolat Japonia cu două zile mai devreme.

Potrivit armatei sud-coreene, două rachete cu rază scurtă de acțiune au fost lansate joi dimineață din apropierea Phenianului spre Marea Japoniei. Paza de coastă japoneză a confirmat că a detectat rachetele. Această a șasea lansare în mai puțin de două săptămâni este „absolut inacceptabilă”, a declarat premierul japonez Fumio Kishida.

Prima rachetă a zburat 350 de kilometri la o altitudine maximă de aproximativ 80 de kilometri, potrivit analizei armatei sud-coreene. A doua a zburat 800 de kilometri la o altitudine de 60 de kilometri, informează France 24.

Noua doctrină a lui Kim Jong-un

Marți, o rachetă Hwasong-12 a zburat deasupra Japoniei și a parcurs aproximativ 4.600 de kilometri, probabil cea mai mare distanță pe care tehnologia nord-coreeană a atins-o vreodată în cadrul testelor sale, potrivit Seulului și Washingtonului. A fost pentru prima dată în ultimii cinci ani când un proiectil nord-coreean a trecut peste teritoriul japonez.

Coreea de Nord, care a adoptat în septembrie o nouă doctrină care face „ireversibil” statutul său de putere nucleară, și-a intensificat lansările în acest an și a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pentru prima dată din 2017.

Tirul este „o ripostă justă a Armatei Populare Coreene împotriva manevrelor militare comune dintre Coreea de Sud și Statele Unite care escaladează tensiunile militare în Peninsula Coreeană”, a declarat joi ministerul nord-coreean într-un comunicat.

China dă vina pe Washington

În urma lansării de marți, Washingtonul a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. Dar China, aliatul și partenerul economic al Coreei de Nord, a dat și ea vina pe Statele Unite. Testele cu rachete ale Pyongyangului sunt „strâns legate” de exercițiile militare americano-sud-coreene, a declarat în fața Consiliului ambasadorul adjunct chinez la ONU, Geng Shuang. El a acuzat Washingtonul că „otrăvește mediul de securitate regional”.

SUA, Coreea de Sud și Japonia au intensificat exercițiile militare comune în ultimele săptămâni, inclusiv exerciții de luptă antisubmarin și manevre navale la scară largă.

Miercuri, Coreea de Sud și SUA au tras cinci rachete balistice – dintre care una s-a prăbușit după lansare – asupra unor ținte fictive din Marea Japoniei. Iar cu o zi înainte, forțele aeriene ale celor două țări au efectuat exerciții de tragere în Marea Galbenă. Seulul a anunțat, de asemenea, revenirea în regiune a portavionului american cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan, care a efectuat exerciții cu marina sud-coreeană în septembrie.

Reuniunea Consiliului de Securitate a fost sprijinită de Franța, Regatul Unit, Albania, Norvegia și Irlanda. Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a denunțat „un efort clar al Chinei și al Rusiei de a recompensa (Coreea de Nord) pentru acțiunile sale rele” și a cerut sancțiuni mai puternice împotriva Phenianului.

author avatar
Tudor Borcea
197 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger