AcasăȘTIRI EXTERNEKim Jong-un, la alt nivel. Coreea de Nord a testat o rachetă...

Kim Jong-un, la alt nivel. Coreea de Nord a testat o rachetă hipersonică

Kim Jong-un, la alt nivel. Coreea de Nord a testat o rachetă hipersonică

Armata Coreei de Sud a anunțat lansarea acestei rachete de către Nord, la puțin timp după ce a detectat-o, marți, 28 septembrie.

Traiectoria acestei rachete, precum și caracteristicile ei de zbor, au fost diferite față de orice s-a testat anterior.

O „mare importanță strategică”

Coreea de Nord a testat cu success o rachetă planor hipersonică, a declarat miercuri, 29 septembrie, agenția oficială de presă a Phenianului, KCNA, care a prezentat testul drept un avans tehnologic major. Reușita acestui test este „de o mare importanță strategică”, deoarece Phenianul încearcă să-și „multiplice cu o mie” capacitățile sale de apărare, potrivit KCNA.

Rachetele hipersonice sunt mult mai rapide – ating o viteză de cel puțin 5 Mach, adică 6000 km/h – decât rachetele balistice și de croazieră convenționale. De asemenea, sunt mult mai dificil de detectat și interceptat de sistemele de apărare antirachetă, pe care Statele Unite cheltuiesc miliarde de dolari.

Sudul cere o „analiză exhaustivă”

Armata Coreei de Sud a anunțat lansarea acestei rachete de către Nord, la puțin timp după ce a detectat-o, marți. Dar, contrar obiceiului, ea nu a dezvăluit oficial altitudinea maximă atinsă de rachetă sau distanța parcursă, informații pe care Seul le face publice în general în decurs de o oră, scrie 20 Minutes.

Potrivit presei sud-coreene, proiectilul lansat marți de Coreea de Nord avea „caracteristici de zbor diferite” față de cele anterioare. Președintele sud-coreean Moon Jae-in a cerut o „analiză exhaustivă” a evenimentului.

Testul, efectuat din provincia Jagang, din nordul țării, „a confirmat controlul navigației și stabilitatea rachetei”, precum și „manevrabilitatea sistemului său de ghidare și caracteristicile de zbor planat al ogivei hipersonice detașate”, a afirmat KCNA.

Coreea de Nord, unde regimul dictatorial al lui Kim Jong-un strânge țara în clește, a procedat la mai multe teste cu rachete în această lună, unul implicând rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune și altul, conform armatei sud-coreene, rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

 

author avatar
Tudor Borcea
377 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger