AcasăȘTIRI EXTERNEKazahstan: Putin spune că nu va mai tolera „revoluții colorate” în fosta...

Kazahstan: Putin spune că nu va mai tolera „revoluții colorate” în fosta URSS

Kazahstan: Putin spune că nu va mai tolera „revoluții colorate” în fosta URSS

Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev,  a dat asigurări luni, 10 ianuarie, că revolta împotriva regimului său – altfel violent și corupt- a fost „o tentativă de lovitură de stat”. Vladimir Putin, căruia Tokaev i-a dat raportul, i-a ținut isonul, evocând „combatanți înarmați” formați „în străinătate”.

După ce a ordonat deschiderea focului împotriva propriului popor, președintele kazah a făcut un bilanț al evenimentelor, în cadrul unei videoconferințe, în fața omologul său rus Vladimir Putin și a celorlalți aliați ai săi care dislocaseră 2.030 de oameni în fosta republică sovietică pentru a salva regimul lui Tokaev.

„Teroriști”, „islamiști”, „criminali”, „bătăuși”

Atât Tokaev, cât și stăpânul Kremlinului au promis o retragere a acestor forțe odată ce misiunea lor a fost „îndeplinită”. Bilanțul uman al tulburărilor, cel mai rău pe care l-a cunoscut această fostă republică sovietică de la independența din 1991, rămâne necunoscut.

Tokaev a spus că numărul victimelor civile este „în curs de verificare”. El a raportat 16 morți și peste 1.600 de răniți în poliție, dar numărul total al morților este numărat în zeci, potrivit autorităților locale.

Pentru președinte, țara sa a fost atacată de „grupuri de luptă armate” care au folosit furia și protestele legate de creșterea prețurilor la combustibil pentru a acționa, scrie Le Point.

„Scopul lor era clar: să submineze ordinea constituțională, să distrugă instituțiile de guvernare și să preia puterea. A fost o tentativă de lovitură de stat”, a spus el.

Potrivit lui Tokaev, Kazahstanul a fost victima forțelor „teroriste” organizate, incluzând atât „islamişti” cât și „criminali”, „bătăuși”, care au profitat de o mișcare de furie legată de o creștere drastică a prețului combustibilului pentru a încerca să răstoarne puterea.

El a asigurat că forțele kazahe „nu au folosit niciodată și nu vor folosi niciodată forța militară împotriva manifestanților pașnici”. Președintele dăduse vineri autorizația poliției de a „trage ca să omoare, fără avertisment” asupra „bandiților înarmați”.

Un contingent multinațional din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianță condusă de Moscova, a fost trimis în Kazahstan la 6 ianuarie.

Potrivit lui Tokaev, acești 2.030 de soldați și 250 de vehicule ar trebui să părăsească Kazahstanul „în curând”, Vladimir Putin confirmând că soldații săi au fost acolo „pentru o perioadă limitată”.

Putin, cu spațiul ex-URSS de gât

Vladimir Putin a estimat la rândul lui că Kazahstanul s-a confruntat cu o „agresiune a terorismului internațional”, evocând și „bande de oameni înarmați”, având „în mod clar o experiență de luptă” și care au fost, potrivit acestuia, pregătiți în „centre din străinătate”.

El a avertizat apoi că Moscova nu va tolera „revoluții colorate” în fosta URSS, o expresie recurentă folosită pentru a descrie revoltele orchestrate, conform Kremlinului, de Occident în țările ex-sovietice încă din anii 2000.

Potrivit Ministerului kazah de Interne, 8.000 de arestări au avut loc în toată țara.

Pe lângă creșterea prețurilor, furia manifestanților a fost îndreptată și împotriva corupției endemice din țară și împotriva fostului președinte Nursultan Nazarbayev, în vârstă de 81 de ani, care a condus țara din 1989 până în 2019, înainte de a preda frâiele lui Tokaev, fidel acestuia.

author avatar
Tudor Borcea
298 afisari

2 COMENTARII

  1. Spațiul sovietic e primul pas, cu direcție spre Ucraina. Interesant pentru Romanica ce urmează „dopo”. Ce ziceți dragi amerlocpupincuristi? dar democrati!

    • Rusia e nevoita sa-si creeze un cordon sanitar in jurul ei, formata din fostele republici sovietice, altfel e KAPUT! Cat despre Romania, numai prostii cred ca statele NATO vor sari sa ne apere cand rusii, impinsi de nevoile geostrategice, ne vor ataca. Singurul politician care a remarcat ca Articolul 5 e caduc, dar pe care nimeni nu l-a bagat in seama, este fostul prezidentiabil Marian Bataiosu. Nu stiu pe nimeni in afara de el, care sa fi preocupat atat de mult pentru securitatea Romaniei, incat sa-si propuna, inca de acum vreo zece ani, pregatirea tarii de un razboi total. Dupa cate imi aduc aminte, Bataiosu stabilise in programul sau politic revigorarea industriei de armament, cresterea efectivelor militare la 300.000 de militari si pregatirea romanilor pentru un razboi de gherila. El era constient ca UE se prabusi si ca Occidentul ne va abandona pentru a apara centrul Imperiului, asa ca avea in vedere inclusiv Roexit.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger