AcasăȘTIRI EXTERNEKanye West cumpără platforma de socializare conservatoare Parler. Pe urmele lui Donald...

Kanye West cumpără platforma de socializare conservatoare Parler. Pe urmele lui Donald Trump și rival cu Elon Musk

Kanye West cumpără platforma de socializare conservatoare Parler. Pe urmele lui Donald Trump și rival cu Elon Musk / Foto: printscreen

Starul rapp american Kanye West achiziționează Parler, platforma alternativă de socializare preferată de mulți conservatori din SUA.

Compania mamă a Parler a anunțat luni dimineață tranzacția, afirmând că West a făcut „o mișcare revoluționară în spațiul mediatic al libertății de exprimare și nu va mai trebui să se teamă niciodată că va fi eliminat din social media”.

„Ye”, pe urmele lui Donald Trump

Achiziția vine după ce lui Kanye West, care și-a schimbat numele legal în Ye, i-a fost blocat temporar contul de către Twitter luna aceasta din cauza unui tweet antisemit. Termenii exacți ai tranzacției cu Parler nu au fost dezvăluiți, deși Parler a declarat că mai trebuie să încheie un acord definitiv cu West și că se așteaptă să se încheie în trimestrul al patrulea. Compania-mamă a Parler, Parlement Technologies, va rămâne implicată prin furnizarea de servicii tehnice și suport pentru cloud.

Cumpărarea Parler ar putea face din West cel mai recent proprietar celebru al unei platforme de socializare, după încercarea fostului președinte Donald Trump de a câștiga conservatorii cu Truth Social și după propunerea de achiziție a Twitter de către Elon Musk, directorul general al Tesla.

De asemenea, evidențiază modul în care un mic grup de oameni bogați, dintre care unii au fost ei înșiși interziși sau suspendați pentru remarci incendiare, caută să dețină platforme de social media într-un efort de a susține ceea ce ei numesc „libertatea de exprimare”, scrie CNN.

„Într-o lume în care opiniile conservatoare sunt considerate controversate, trebuie să ne asigurăm că avem dreptul de a ne exprima liber””, a declarat West într-un comunicat al Parler. Ca parte a anunțului, Parler a făcut legătura cu contul lui West pe platformă, care pare să se fi lansat simultan. La începutul zilei de luni, contul avea aproximativ 500 de urmăritori.

„White Lives Matter”

Pentru Ye, acordul vine într-o perioadă deosebit de controversată. West a ținut prima pagină a ziarelor în ultimele săptămâni pentru că a purtat în public un tricou cu inscripția „White Lives Matter” (Viețile albilor contează) și pentru că a apărat utilizarea sloganului – o frază pe care Liga Anti-Defăimare a asociat-o cu grupurile de supremație albă – ca fiind „amuzantă” în fața gazdei de la Fox News, Tucker Carlson.

După incidentul cu tricoul, compania de îmbrăcăminte Adidas a declarat luna aceasta că își revizuiește parteneriatul cu West. În septembrie, West a declarat, de asemenea, că renunță la un parteneriat de doi ani cu retailerul de îmbrăcăminte Gap.

Parler a fost fondat în 2018 și a cunoscut o creștere rapidă în jurul alegerilor din 2020. Catalogându-se drept un paradis al libertății de exprimare slab moderat, aplicația a devenit populară printre politicienii conservatori și figurile media, atingând un vârf estimat la 2,9 milioane de utilizatori zilnici, potrivit firmei de cercetare de piață Apptopia. Dar, de atunci numărul estimat de utilizatori zilnici ai Parler scăzând la doar 40.000, a declarat luni Apptopia pentru CNN. (Twitter, prin comparație, are peste 237 de milioane de utilizatori activi zilnic).

Rolul Parler în revoltele de la Capitoliu

În săptămânile care au urmat revoltelor de la Capitoliu din 6 ianuarie, Parler a fost eliminat atât din Apple App Store, cât și din Google Play Store pentru ceea ce companiile au declarat că nu a reușit să modereze în mod adecvat retorica violentă de pe platformă.

Documentele furnizate comisiei din Camera Reprezentanților care investighează revoltele de la Capitoliu au arătat cum Secret Service era la curent cu postările de pe Parler care sugerau posibilitatea unor violențe în jurul acelei zile. Separat, Parler a scris Congresului, susținând că interesul parlamentarilor pentru rolul aplicației în revoltele de la Capitoliu a fost menit să facă din aplicație un „țap ispășitor”.

De atunci, Parler a fost restabilit în ambele magazine de aplicații după ce și-a modificat practicile de moderare a conținutului.

Parler s-a confruntat cu mai multă concurență în ultimele luni, pe măsură ce ecosistemul media digital de dreapta în plină expansiune s-a extins. Truth Social a fost lansat în februarie în magazinul de aplicații al Apple și a fost aprobat pentru magazinul de aplicații al Google la 13 octombrie. Truth Social a înregistrat o creștere a descărcărilor săptămâna trecută datorită apariției sale în Google Play Store, a declarat Apptopia, iar înainte de acest moment a oscilat la 144.000 de utilizatori activi zilnic.

În competiție cu Elon Musk

Mișcarea lui Musk de a cumpăra Twitter, dacă tranzacția se va finaliza, are, de asemenea, potențialul de a bulversa Parler și alte servicii similare. Musk a cerut în mod repetat eliminarea interdicțiilor permanente și regândirea abordării Twitter privind moderarea conținutului, ceea ce ar putea face din nou ca platforma mult mai mare să devină o casă pentru unii dintre utilizatorii care au sărit la servicii mici precum Parler. De asemenea, ar putea însemna efectiv că Musk și Ye, despre care se spune că sunt prieteni, sunt acum în competiție unul cu celălalt.

author avatar
Tudor Borcea
186 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger