AcasăȘTIRI EXTERNEJustiția SUA menține suspendarea vaccinării obligatorii în companii

Justiția SUA menține suspendarea vaccinării obligatorii în companii

Justiția SUA menține suspendarea vaccinării obligatorii în companii

Un tribunal federal american a menținut vineri, 12 noiembrie, suspendarea obligației de vaccinare pentru angajații marilor companii, dorită de administrația Biden.

Cei trei judecători ai Curții de Apel din New Orleans au declarat în special că obligația de vaccinare „depășește cu mult” autoritatea administrației de la Washington. Această decizie vine după o hotărâre similară, pronunțată săptămâna trecută, care a suspendat această măsură.

Administrațiai Biden urmărește să oblige zeci de milioane de angajați ai companiilor cu peste 100 de persoane să fie vaccinați împotriva Covid-19 până pe 4 ianuarie, sub sancțiunea de a fi supuși unor teste regulate.

„Substanțială atingere” adusă libertății

O obligație care, potrivit administrației, ar viza mai mult de două treimi din forța de muncă a țării, pe care instanța a criticat-o drept „uimitoare și excesiv de largă”. Potrivit hotărârii judecătorești, care nu s-a pronunțat pe fond, această măsură poate să nu fie constituțională.

Ea „amenință să aducă o substanțială atingere libertății beneficiarilor reticenți (…) care trebuie să aleagă între slujba lor și vaccinare”, a subliniat judecătorul Kurt D. Engelhardt, scrie AFP.

„De la incertitudinea economică până la conflictele la locul de muncă, simplul spectru al acestei obligații a contribuit la nenumărate tulburări economice în ultimele luni”, a mai spus el. Curtea fusese sesizată de mai multe state – Texas, Louisiana, Carolina de Sud, Utah și Mississippi – precum și de mai multe companii și grupuri religioase.

Chiar dacă în acest moment este doar o suspendare, rămâne un test considerabil pentru președintele democrat Joe Biden, care tocmai înregistrase prima sa victorie legislativă majoră odată cu adoptarea vineri în Congres a planului său de investiții în infrastructură.

„Vaccinarea este cea mai bună cale de ieșire din această pandemie”, a comentat Joe Biden într-o declarație publicată săptămâna trecută, asigurând că „ar fi preferat să evite această obligație” de vaccinare.

Textul suspendat lasă angajatorului să ia măsurile pe care le considera oportune, inclusiv disciplinare, fața de cei rezistenți la vaccinare si la testele periodice. Potrivit acestui text, companiile care nu reușesc să aplice obligația de vaccinare riscă o amendă cuprinsă între 13.000 136.000 de dolari.

Dar în țara libertăților individuale, această versiune americană a permisului de sănătate provoacă nemulțumire în opoziția republicană, care denunță o „dictatură”. La mijlocul lunii noiembrie, aproximativ 68% din populația SUA și 81% dintre adulți au primit cel puțin o doză de vaccin anti Covid-19.

author avatar
Tudor Borcea
379 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger