AcasăȘTIRI EXTERNEJustiția germană ia în vizor sistemul de alertare. La noi, Ro-Alert sună...

Justiția germană ia în vizor sistemul de alertare. La noi, Ro-Alert sună după furtună

În Germania se poate: Parchetul din Koblenz se sesizează cu privire la presupuse nereguli în gestionarea sistemului de alertare şi în evacuarea riveranilor victime ale unor inundaţii sângeroase în vestul țării, la mijlocul lui iulie, în vederea unor eventuale urmăriri penale.

Aceste inundaţii au ucis 183 de persoane, dintre care 135 numai în landul Renania-Palatinat.

Procurorii urmează să examineze oportunitatea de a lansa urmăriri penale în legătură cu ”avertismente sau evacuări eventual neglijate sau întârziate” ale unor locuitori din Valea Ahr, o regiune ale cărei comunităţi au fost devastate de inundaţii.

Dacă în Germania așa stă treabă, în România nu pare să răspundă nimeni de sincopele Ro-Alert. Bunăoară, sistemul s-a activat după furtuna din 28 iulie din București.  Situație similară pe 19 iulie, în Cluj.

În ultima perioadă, tot mai mulți oameni s-au plâns că au fost avertizați târziu de evenimente sau pur și simplu au primit avertizări false.

Sistemul Ro-Alert, lăudat de Raed Arafat, pur și simplu ratează evenimentele. Alte exemple: pe 23 iunie, la Galați, în jurul orei 19.00 a început o ploaie torențială  de o oră și jumătate – 80 de litri pe metru pătrat –  iar Ro-Alert a dat mesaj la 30 de minute.

La București, pe 11 iunie, ANM a emis codul portocaliu la ora 17:25, iar oamenii au fost avertizați la 18:40.

Revenind la Germania, catrastrofa din 14-15 iulie a provocat o polemică privind eficiența anticipării evenimentelor meteorologice de către autorități, funcționarea sistemului de alertare și măsurile de evacuare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
311 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger