AcasăȘTIRI EXTERNEJurnaliştii, înlocuiţi de roboţi! Ce mari publicații anunță concedieri și apelează la...

Jurnaliştii, înlocuiţi de roboţi! Ce mari publicații anunță concedieri și apelează la inteligența artificială

inteligenta artificialaJurnaliştii, înlocuiţi de roboţi! Ce mari publicații anunță concedieri și apelează la inteligența artificială

Jurnaliştii riscă să fie înlocuiţi de sisteme de inteligenţă artificială precum ChatGPT, a declarat CEO-ul grupului german de media Axel Springer.

Anunțul a fost făcut în timp ce editorul a căutat să crească veniturile ziarelor germane Bild și Die Welt și să treacă către o „companie de media pur digitală”. Există zvonuri potrivit cărora urmează reduceri de personal, deoarece automatizarea și inteligența artificială făceau din ce în ce mai multe locuri de muncă care susțineau producția de jurnalism.

Ziarele germane Bild și Die Welt fac reduceri de personal

Inteligenta artificială are potențialul de a face jurnalismul independent mai bun decât a fost vreodată – sau pur și simplu de a o înlocui”, a spus CEO-ul Mathias Doepfner într-o scrisoare internă adresată angajaților, potrivit The Guardian.

Instrumentele AI precum popularul ChatGPT promit o „revoluție” în informații, a spus el, și în curând vor fi mai bune la „agregarea informațiilor” decât jurnaliştii umani.

„Înțelegerea acestei schimbări este esențială pentru viabilitatea viitoare a unei edituri”, a spus Doepfner. „Doar cei care creează cel mai bun conținut original vor supraviețui.”

Axel Springer nu a precizat cât din personalul său ar putea fi redus, dar a promis că nu se va reduce numărul de „reporteri, autori sau editori specialiști”.

Instituțiile de presă trebuie să se concentreze pe jurnalismul de investigație și editoriale

În scrisoarea sa către personal, Doepfner a spus că instituțiile de presă trebuie să se concentreze pe jurnalismul de investigație și pe comentariile originale, în timp ce descoperirea „adevăratelor motive” din spatele evenimentelor ar rămâne o sarcină pentru jurnaliști.

Axel Springer nu este primul editor de știri care se joacă cu utilizarea AI în crearea de conținut. În ianuarie, BuzzFeed a anunțat că intenționează să folosească inteligența artificială pentru a-și „îmbunătăți” conținutul și chestionarele online.

Publicarea ziarelor britanice Daily Mirror și Daily Express explorează, de asemenea, utilizarea AI , înființând un grup de lucru care să analizeze „potențialul și limitările învățării automate, cum ar fi ChatGPT”, a declarat directorul executiv al grupului pentru Financial Times.

De la lansarea sa în noiembrie anul trecut, ChatGPT a strâns peste 100 de milioane de utilizatori și a accelerat o estimare anticipată de mult timp dacă unele locuri de muncă ar putea fi redundante din cauza inteligenței artificiale.

Programul poate genera texte extrem de sofisticate de la solicitări simple ale utilizatorului, producând orice, de la eseuri și cereri de angajare, la poezii și opere de ficțiune. ChatGPT este un model de limbă mare, antrenat prin încărcarea în sistem a miliarde de cuvinte de text zilnic de pe web. Apoi se bazează pe tot acest material pentru a prezice cuvinte și propoziții în anumite secvențe.

Cu toate acestea, acuratețea răspunsurilor sale a fost pusă sub semnul întrebării. Academicieni australieni au găsit exemple în care sistemul fabrică referințe de pe site-uri web și face referire la citate false. Utilizarea inteligenței artificiale în jurnalism s-a dovedit, de asemenea, controversată.

author avatar
Andreea Vlad
616 afisari

6 COMENTARII

  1. Ha, ha, ha! :))))) …”trompetele” nu mai sunt necesare… ha, ha, ha! La munca, baaa, nu la intins mâna!

  2. Mai bine inteligența artificială decât colorații în redacții!…
    Dar,întotdeauna există un dar !…dacă se revoltă ăia să interzică folosirea inteligenței artificiale?….să vedem de ce culoare e ?…hei ?..
    Segregare rasială, rasism,…bla,bla,…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger