AcasăȘTIRI EXTERNEJudecător asasinat de mafie! Lumea interlopă declară război autorităților

Judecător asasinat de mafie! Lumea interlopă declară război autorităților

Judecător ucis de mafia, primul magistrat în rândurile sfinților

Judecătorul Rosario Livatino, asasinat de mafia siciliană, va fi beatificat, duminică. Magistratul italian a fost împușcat mortal la 21 septembrie 1990 în Sicilia, în timp ce se pregătea să ia măsuri de arest la domiciliu împotriva membrilor Cosa Nostra.

Judecătorul Rosario Livatino avea 38 de ani când a fost asasinat de ucigașii mafiei siciliene, la 21 septembrie 1990. Duminică, va fi beatificat în timpul unei slujbe la Vatican, un omagiu adus unui „martir” al justiției.

Magistratul italian, care a refuzat mereu o escortă armată, a fost împușcat la câțiva kilometri de casa sa, lângă Agrigento (Sicilia), în timp ce se pregătea să ia măsuri de arest la domiciliu împotriva membrilor familiilor numeroase ale mafiei siciliene (Cosa Nostra).

„Sub protecția lui Dumnezeu”

Când poliția a ajuns la locul unde stătea întins corpul neînsuflețit al lui Livantino, i-au găsit și jurnalul, cu inițialele „STD” scrise pe prima pagină, ca pe toate dosarele sale. Aceasta este invocația veche „Sub tutela Dei” (Sub protecția lui Dumnezeu) folosită de magistrați în Evul Mediu înainte de a lua decizii oficiale.

Rosario Livatino mergea la biserică în fiecare dimineață înainte de a merge la tribunal. Însemnările sale au dezvăluit forța angajamentului său profesional inspirat de convingerile sale religioase: el l-a implorat pe Dumnezeu pentru iertare pentru riscurile la care și-a expus părinții. „A face dreptate”, a scris el, „este ca și cum te-ai ruga și ți-ai dedica viața lui Dumnezeu”, scrie Le Monde.

Rosario Livatino își părăsise logodnica cu doi ani mai devreme, cu acordul ei. Un misionar al justiției, îi lăsase pe părinții săi dezolați să accepte faptul că nu-și putea expune la riscuri o soție și o familie în lupta sa împotriva crimei organizate.

„Ce v-am făcut eu vouă, copii?”

Vizitându-i părinții în 1993, papa Ioan Paul al II-lea l-a descris pe Rosario Livatino drept un martir pentru dreptate și indirect pentru credință”.

„Ce v-am făcut vouă, copii?”, au fost ultimele cuvinte ale lui Rosario Livantino, uitându-se la cei doi tineri asasini ai săi. Magistratul a fost împușcat în gură, un mesaj al mafiei cum că toți cei care o înfruntă vor fi reduși la tăcere, a dezvăluit o pocăință. Apoi Rosario Livatino a primit gloanțe în gură pentru a-l tăcea simbolic. Au fost „cuvintele unui om drept care știa că nu merită această moarte nedreaptă” , a comentat papa Francisc, în prefața recentă a unei cărți dedicate judecătorului.

„Un exemplu” pentru papa Francisc

„Livatino este un exemplu nu numai pentru magistrați, ci pentru toți cei care lucrează în domeniul dreptului” , a spus papa argentinian, evocând „un punct de referință” pentru „tinerii care sunt încă atrași de sirenele mafiei într-o viață de violență, corupție, opresiune și moarte”.

Luigi Ciotti, un preot renumit pentru lupta sa împotriva mafiei, crede că judecătorul sicilian a murit „pentru fidelitatea sa față de o profesie trăită ca o adevărată vocație, un serviciu oferit și niciodată un exercițiu de putere”.

„Văd întunericul în viitorul meu”, a scris Rosario Livatino, își amintește părintele Ciotti. „A fost printre primii magistrați din Italia care au pus în aplicare măsuri de sechestru și confiscare a bunurilor deținute de mafioți. El a înțeles că acest lucru va duce la slăbirea clanurilor, pierderea controlului acestora și, de asemenea, a prestigiului lor social” , notează el , în prefața unei biografii publicate duminică.

Vaticanul îi excomunică pe mafioți

De la alegerea sa, papa Francisc i-a atacat frontal pe mafioți, adeseori binefăcătorii parohiilor. În 2018, el călătorise la Palermo pentru a aduce un omagiu preotului Giuseppe Puglisi asasinat cu 25 de ani mai devreme (și beatificat în 2013) pentru că a căutat să scoată tentaculele Cosa Nostra din rândul tinerilor dintr-un cartier defavorizat. „Nu poți crede în Dumnezeu și să fii în mafie”, a lansat Papa.

Asasinarea sa a avut loc într-o țară încă traumatizată de atacurile care tocmai costaseră viața judecătorilor anti-mafie Giovanni Falcone și Paolo Borsellino.

La Napoli, fieful Camorra, papa Francisc a condamnat, de asemenea, în 2015 organizațiile care „exploatează și corup tinerii, săracii și cei defavorizați” , adăugând că „corupția pute”.

În Calabria, cu zece luni mai devreme, îi chemase pe catolici să „lupte” cu Ndrangheta. „Cei care în viața lor au ales această cale a răului, ca mafioții, nu sunt în comuniune cu Dumnezeu, sunt excomunicați” , a declarat suveranul pontif. Excomunicarea este pedeapsa mai severă prevăzută de Biserica Catolică împotriva membrilor ei.

author avatar
Tudor Borcea
1.215 afisari

1 COMENTARIU

  1. 2 Corinteni 11:14 (VDC) Şi nu este de mirare, căci chiar Satana se preface într-un înger de lumină.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger