AcasăȘTIRI EXTERNEJudecător de la Curtea Supremă, așteptat în fața casei cu pistolul. Scene...

Judecător de la Curtea Supremă, așteptat în fața casei cu pistolul. Scene incredibile în SUA

Judecător de la Curtea Supremă, așteptat în fața casei cu pistolul. Scene incredibile în SUA

Un tânăr american a fost pus sub acuzare miercuri pentru tentativă de omor după ce a fost arestat, puternic înarmat, în apropierea locuinței judecătorului conservator al Curții Supreme a SUA, Brett Kavanaugh. Curtea s-a aflat în centrul unei furtuni politice de când, la începutul lunii mai, a fost difuzat un proiect de hotărâre care sugera că este gata să îngroape dreptul la avort.

Nicholas Roske, un tânăr american a fost acuzat de tentativă de omor, după ce a fost arestat  în apropierea locuinței lui Kavanaugh, pe care voia să-l ucidă înainte de a se sinucide.

Un întreg arsenal în rucsac

Planul său eșuat, condamnat de întreaga clasă politică, a ridicat și mai mult tensiunea în jurul Înaltei Curți, care trebuie să emită până la 30 iunie hotărâri mult așteptate privind dreptul la avort și armele de foc.

Roske, în vârstă de 26 de ani, a mers în miez de noapte la locuința judecătorului Brett Kavanaugh din Chevy Chase, o suburbie bogată la nord de Washington, potrivit documentelor judiciare. Sosit cu un taxi, cu un rucsac și o valiză, a observat prezența polițiștilor și a plecat din casă. La scurt timp după aceea, a sunat la serviciile locale de urgență pentru a raporta intențiile sale sinucigașe și criminale.

Polițiștii au fost trimiși la fața locului și l-au arestat fără dificultate în jurul orei 01:50 (05:50 GMT). În bagajele sale, au găsit un pistol Glock 17, două încărcătoare și muniție, un cuțit, gaze lacrimogene, cătușe, o vestă antiglonț, scrie BBC. Potrivit Washington Post, judecătorul Kavanaugh și familia sa se aflau acasă în momentul arestării lui Roske.

În timpul interogatoriului, el le-a spus anchetatorilor că era supărat pe Curtea Supremă din cauza unei decizii propuse privind avortul și recentului masacru de scoala din Uvalde în Texas. Convins că judecătorul Kavanaugh susține o extindere a dreptului de a purta arme, el a explicat că „a vrut să dea un sens vieții sale” ucigându-l.

Riscă 20 de ani de închisoare

Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare federală pentru tentativă de omor asupra unui judecător al Statelor Unite. Președintele democrat Joe Biden, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, a „condamnat ferm” acțiunile tânărului.

Curtea Supremă se află în mijlocul unei furtuni politice de când, la începutul lunii mai, a fost difuzat un proiect de hotărâre care sugerează că este gata să îngroape decizia istorică „Roe vs. Wade” din 1973, care a recunoscut dreptul femeii la avort.

Curtea Supremă a fost puternic criticată de stânga de când a fost revizuită de fostul președinte republican Donald Trump, care a adus trei dintre cei nouă judecători, inclusiv pe Brett Kavanaugh.

Luna trecută, un grup de aproximativ 100 de persoane a mărșăluit de la locuința judecătorului Kavanaugh până la locuința judecătorului John Roberts, aflată în apropiere. Ambii judecători sunt conservatori și sunt văzuți ca potențial susținători ai reducerii dreptului la avort.

Nouă lege pentru protecția judecătorilor

Protestele i-au determinat pe parlamentarii din Washington să introducă în Congres o lege care ar spori protecția judecătorilor Curții Supreme. Legislația a trecut de Senat, dar nu a fost încă adoptată de Camera Reprezentanților.

Un senator democrat implicat în negocierile privind proiectul de lege propus a declarat că punctele de blocaj rămase se referă la domeniul de aplicare al persoanelor care vor fi protejate. Democrații spun că și alți angajați ai instanței supreme, care nu sunt judecători, merită o securitate sporită, a declarat miercuri senatorul Chris Coons pentru CNN.

Republicanii din Senat au pus tentativa de atac de miercuri pe seama retoricii democraților. Aceștia au indicat remarcile senatorului democrat Chuck Schumer din martie 2020, în care i-a avertizat pe judecătorul Kavanaugh și pe un alt judecător conservator nominalizat de Trump că „veți plăti prețul” și „nu veți ști ce v-a lovit” dacă vor vota pentru a anula protecția dreptului la avort. Schumer și-a cerut scuze a doua zi și a negat că i-a amenințat pe judecători.

author avatar
Tudor Borcea
369 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger