AcasăȘTIRI EXTERNEJoe Biden sună ADUNAREA împotriva Chinei / Summit crucial cu țările Asiei...

Joe Biden sună ADUNAREA împotriva Chinei / Summit crucial cu țările Asiei de Sud-Est la Casa Albă

Joe Biden sună ADUNAREA împotriva Chinei / Summit crucial cu țările Asiei de Sud-Est la Casa Albă

Președintele SUA, Joe Biden, a deschis o reuniune a liderilor din Asia de Sud-Est cu promisiunea de a cheltui 150 de milioane de dolari pentru infrastructura, securitatea, pregătirea pentru pandemii și alte eforturi menite să contracareze influența rivalului China.

Joi, Biden a început la Washington un summit de două zile cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), formată din zece țări, cu un dineu pentru lideri la Casa Albă, înainte de discuțiile de vineri, la Departamentul de Stat.

„Trebuie să ne intensificăm jocul în Asia de Sud-Est”

Biden a afișat un zâmbet larg în timp ce făcea o fotografie de grup pe peluza de sud a Casei Albe înainte de dineul cu reprezentanții din Brunei, Indonezia, Cambodgia, Singapore, Thailanda, Laos, Vietnam, Malaezia și Filipine. În timp ce invazia Rusiei în Ucraina se află pe ordinea de zi, administrația lui Biden speră că eforturile vor arăta țărilor că Washingtonul rămâne concentrat pe regiunea Indo-Pacifică și pe provocarea pe termen lung a Chinei, pe care o consideră principalul competitor al țării.

Numai în luna noiembrie, China a promis 1,5 miliarde de dolari în asistență pentru dezvoltare pentru țările ASEAN, pe o perioadă de trei ani, pentru a combate Covid-19 și pentru a stimula redresarea economică. „Trebuie să ne intensificăm jocul în Asia de Sud-Est”, a declarat reporterilor un înalt oficial al administrației americane. „Nu cerem țărilor să facă o alegere între SUA și China. Vrem să precizăm, totuși, că Statele Unite caută relații mai puternice”, scrie U.S. News.

Munți de bani contra influenței Beijingului

Noul angajament financiar include o investiție de 40 de milioane de dolari în infrastructura menită să ajute la decarbonizarea aprovizionării cu energie electrică a regiunii și 60 de milioane de dolari în securitatea maritimă, precum și aproximativ 15 milioane de dolari în finanțarea sănătății pentru a ajuta la detectarea timpurie a Covid-19 și a altor pandemii, a declarat un oficial. Fonduri suplimentare vor ajuta țările să dezvolte legi privind economia digitală și inteligența artificială.

Paza de coastă a SUA va desfășura, de asemenea, o navă în regiune pentru a ajuta flotele locale să contracareze ceea ce Washingtonul și țările din regiune au descris ca fiind pescuitul ilegal al Chinei.

Cu toate acestea, angajamentele pălesc în comparație cu legăturile și influența profundă a Chinei. Biden lucrează la mai multe inițiative, printre care investițiile în infrastructură Build Back Better World și un cadru economic Indo-Pacific (IPEF). Dar niciuna dintre ele nu este finalizată.

Țările ASEAN, frustrate de întârzierile americane

Summitul marchează prima dată când liderii ASEAN se reunesc în grup la Casa Albă și prima lor reuniune găzduită de un președinte american din 2016. Opt lideri ASEAN iau parte la discuții. Liderul din Myanmar a fost exclus din cauza unei lovituri de stat anul trecut, iar Filipine se află în tranziție după alegeri, deși Biden a vorbit miercuri cu președintele ales al țării, Ferdinand Marcos Jr. Țara a fost reprezentată la Casa Albă de secretarul său de stat pentru afaceri externe.

Aceste țări împărtășesc multe dintre preocupările Washingtonului cu privire la China. Afirmarea suveranității Chinei asupra unor vaste zone din Marea Chinei de Sud a pus-o în opoziție cu Vietnamul și Filipine, în timp ce Brunei și Malaezia revendică, de asemenea, anumite părți. Cu toate acestea, țările din regiune au fost, de asemenea, frustrate de întârzierea SUA în detalierea planurilor de angajament economic de când fostul președinte Donald Trump a renunțat la un pact comercial regional în 2017.

„SUA ar trebui să adopte o agendă mai activă”

„SUA ar trebui să adopte o agendă mai activă în materie de comerț și investiții cu ASEAN, ceea ce va aduce SUA beneficii economice și strategice”, a declarat joi premierul malaezian Ismail Sabri Yaakob. IPEF urmează să fie lansat cu ocazia deplasării lui Biden în Japonia și Coreea de Sud, săptămâna viitoare. Dar, în prezent, nu oferă accesul extins la piață pe care îl doresc țările asiatice, având în vedere preocuparea lui Biden pentru locurile de muncă americane.

Analiștii spun că, deși țările ASEAN împărtășesc preocupările SUA cu privire la China, ele rămân prudente în a se poziționa mai ferm față de Washington, având în vedere legăturile economice predominante cu Beijingul și stimulentele economice limitate ale SUA. Kao Kim Hourn, un consilier al premierului cambodgian Hun Sen, a declarat pentru Reuters că țara sa nu va „alege tabăra” între Washington și Beijing, deși investițiile americane în țara sa sunt în creștere.

author avatar
Tudor Borcea
876 afisari

2 COMENTARII

  1. Site-ul Ziare.com O RUSINE PENTRU PRESA ROMANEASCA
    ZIARE.COM UN SITE DE EXCREEMENTE DE LA COADA VACII , ANALFABETI FUNCTIONALI ,cu postaci jeguri si lingai in cùr a politicienilor ,CONTOPISTI COPISTI RETARDATI ce SE DAU JURNALISTI DE VALOARE .
    PUBLICATIILE DE PE SITE-eul Ziare.com PRODUC VOMITATUL ROMANILOR DE PRETUTINDENI

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger