AcasăȘTIRI EXTERNEJoe Biden și Boris Johnson, față în față pe fondul tensiunilor Brexit

Joe Biden și Boris Johnson, față în față pe fondul tensiunilor Brexit

Joe Biden și Boris Johnson, față în față pe fondul tensiunilor Brexit

Președintele SUA și premierul Marii Britanii se întâlnesc joi, 10 iunie, pentru prima dată față în față și speră să ajungă la un acord asupra unei noi „Carte a Atlanticului”, într-un context tulburat de problema delicată a Brexitului și de consecințele sale în Irlanda de Nord.

Ajuns miercuri seara în Marea Britanie pentru prima sa călătorie în străinătate ca președinte, Joe Biden își începe intensul turneu european cu o întâlnire cu premierul britanic în Carbis Bay, o mică stațiune litorală din sud-vestul Angliei.

Aici trebuie să aibă loc un summit G7 de vineri până duminică, dedicat în special pandemiei coronavirusului și crizei climatice.

Potrivit Casei Albe, Biden va anunța achiziția „istorică” de către țara sa a 500 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech împotriva Covid-19 pentru a le dona către 92 de țări defavorizate prin intermediul dispozitivului Covax, „cea mai mare comandă și donație de vaccinuri vreodată de o singură țară”.

Joe Biden o va vizita, de asemenea, pe regina Elisabeta a II-a, la castelul Windsor, duminică, și apoi va participa la summitul NATO înainte de un alt summit cu Uniunea Europeană.

Lunga sa călătorie în Europa va culmina, miercurea viitoare, la Geneva, cu întâlnirea sa cu omologul său rus Vladimir Putin.

Cât de specială e „relația specială”

Pentru ziua de joi, Londra speră la dezvoltarea unei noi „Carte a Atlanticului” concepută după modelul Cartei semnat de Winston Churchill și Franklin D. Roosevelt.

Documentul trebuie să afirme că „în timp ce lumea s-a schimbat din 1941, valorile rămân aceleași” în apărarea democrației, a securității colective și a comerțului internațional, potrivit Downing Street.

Documentul „va recunoaște, de asemenea, provocări mai recente, precum nevoia de a aborda amenințarea atacurilor cibernetice, de a acționa urgent pentru a combate schimbările climatice și a proteja biodiversitatea și, bineînțeles, pentru a ajuta lumea să pună capăt pandemiei Covid-19 și pentru a se redresa în urma pandemiei”, se specifică.

Cei doi lideri urmează să discute, de asemenea, o reluare a călătoriilor între Regatul Unit și Statele Unite după pandemie, precum și un viitor acord care să permită o mai bună cooperare în sectorul tehnologic.

Cele două țări sunt legate de ceea ce numesc în mod tradițional o „relație specială”, promovată ca atare de generații de lideri britanici.

Boris Johnson, care visează ca Marea Britanie să strălucească pe scena internațională, după ce a trântit ușa UE, preferă să evite acest termen.

„Dar asta nu diminuează în niciun fel importanța pe care o acordăm relației noastre cu Statele Unite, care este cel mai apropiat aliat al nostru”, a spus purtătorul de cuvânt al acestuia.

Pentru Casa Albă, expresia rămâne valabilă. Joe Biden, mândru de originile sale irlandeze, „va afirma forța durabilă a relației speciale” înainte de a evidenția prioritățile SUA la G7, inclusiv valorile democratice comune, schimbările climatice și recuperarea după pandemie, potrivit purtătorului său de cuvânt Jen Psaki.

Poziții comune

Boris Johnson a fost primul lider european pe care l-a chemat Joe Biden după preluarea puterii de la Donald Trump în ianuarie.

Chiar dacă accentele populiste ale lui „BoJo” i-au câștigat comparații cu Donald Trump, care era plin de laude pentru el, liderul conservator este mult mai în ton cu administrația lui Joe Biden pe probleme majore internaționale.

Cei doi lideri manifestă o determinare comună de a aborda criza climatică și împărtășesc poziții similare cu privire la provocările ridicate de China și Rusia.

Cu câteva zile înainte de summitul G7, Londra a susținut rata minimă de impozitare propusă pentru companiile susținută de Joe Biden, cu o distribuție mai bună a veniturilor fiscale de la multinaționale, în special de la giganții digitali.

Acord comercial?

Cu toate acestea, persistă puncte majore de tensiune cu privire la Irlanda de Nord. Washingtonului nu-i plac încercările Londrei de a renunța la angajamentele sale comerciale față de UE asumate în contextul Brexit.

Casa Albă a avertizat guvernul britanic că orice înțelegere în acordul de pace din 1998 ar putea pune în pericol succesul unui mult-râvnit acord comercial SUA-Marea Britanie de către Johnson.

Potrivit cotidianului britanic The Times, cel mai înalt diplomat aflat în post în Marea Britanie, Yael Lempert, a acuzat Londra că „a stârnit” prin atitudinea sa tensiunile din Irlanda de Nord, scrie AFP.

UE, la rândul său, a avertizat miercuri că nu va ezita să adopte un răspuns ferm dacă Londra ar refuza să pună în aplicare dispozițiile specifice post-Brexit în Irlanda de Nord, care este sursa unor tensiuni puternice în provincia britanică.

Așa-numitul acord din Vinerea Mare, obținut cu implicarea fostului președinte american Bill Clinton, a pus capăt violențelor dintre republicani (în majoritate catolici) și unioniști (în special protestanți) care au ucis aproximativ 3.500 de oameni în 30 de ani în Irlanda de Nord.

 

author avatar
Tudor Borcea
127 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger