AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 și libertățile individuale. Un judecător de la Curtea Supremă a SUA...

Covid-19 și libertățile individuale. Un judecător de la Curtea Supremă a SUA refuză să poarte mască

Covid-19 și libertățile individuale. Un judecător de la Curtea Supremă a SUA refuză să poarte mască

Un judecător de la Curtea Supremă a SUA a fost puternic criticat pentru aparentul său refuz de a purta masca în timpul audierilor, atitudine care reflectă climatul degradat din cadrul venerabilei instituții și care contrazice măsurile sanitare dorite de președintele Joe Biden

Pentru a doua săptămână consecutiv, conservatorul Neil Gorsuch a fost singurul dintre cei nouă judecători de la Înalta Curte care stătea cu fața descoperită, marți, au informat puținii jurnaliști îngăduiți în clădire.

Purtarea măștii, un subiect sensibil

Purtarea măștii este un marker politic foarte puternic în Statele Unite, unde obligația de acoperire a feței, în vigoare în anumite locuri, este considerată o încălcare a libertăților individuale de către o mare parte a dreptei.

Judecătorilor de la Curtea Supremă le place să repete că se află deasupra luptei politice și insistă asupra colegialității muncii lor. Cu toate acestea, le este din ce în ce mai greu să ascundă diferențele profunde dintre majoritatea solidă conservatoare (șase judecători) și minoritatea de stânga (trei), scrie AFP.

Președintele instanței, John Roberts, un conservator moderat care dorește să reducă decalajul dintre cele două blocuri, a cerut, potrivit unor surse citate de radioul public NPR, tuturor judecătorilor să poarte măști după vacanța de sfârșit de an.

Potrivit NPR, el a făcut această cerere din considerație pentru colega lor progresistă Sonia Sotomayor, care suferă de diabet și este mai vulnerabilă în caz de contaminare. Toți au acceptat, cu excepția lui Neil Gorsuch, unul dintre cei trei magistrați numiți de Donald Trump, a adăugat NPR.

Potrivit radioului, atitudinea sa a determinat-o pe Sonia Sotomayor, care stă lângă el în sala de judecată, să se distanțeze. De săptămâna trecută, ea participă la dezbateri online, din biroul ei.

„Sunt bucuroasă că nu l-am votat pe nenorocitul ăla”

Deși Neil Gorsuch este puțin cunoscut publicului larg, atitudinea sa a fost printre cele mai discutate subiecte, marți, pe Twitter.

„Sunt atât de bucuroasă că nu l-am votat pe nenorocitul ăla. Ce fel de persoană poate face asta?” a postat pe Twitter fosta senatoare democrată Claire McCaskill, care s-a opus confirmării lui în 2017.

Curtea Supremă nu a precizat care sunt măsurile de sănătate aplicate în cadrul acesteia. Înalta instanță se închisese complet în martie 2020, iar judecătorii au ținut audierile prin telefon, de la domiciliu, luni de zile. În octombrie, toți vaccinați, s-au regăsit la Washington, adesea fără mască, înainte ca această măsură de protecție să reapară în același timp cu varianta Omicron.

 

author avatar
Tudor Borcea