AcasăȘTIRI EXTERNEJoe Biden, mesaj important pentru Putin de pe pământ polonez / Anunțul...

Joe Biden, mesaj important pentru Putin de pe pământ polonez / Anunțul Casei Albe

Joe Biden, mesaj important pentru Putin de pe pământ polonez / Anunțul Casei Albe

Președintele american Joe Biden a ajuns, sâmbătă, 26 martie, în Polonia unde va argumenta într-un discurs că „lumea liberă” se opune invaziei Rusiei în Ucraina și că marile economii sunt de acord cu privire la necesitatea de a-l opri pe președintele rus Vladimir Putin, potrivit Casei Albe.

După trei zile de întâlniri de urgență cu G7, Consiliul European și aliații NATO, precum și o vizită la soldații americani dislocați în Polonia, Joe Biden se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda.

„Războiul brutal” al Rusiei

Biden, care a preluat mandatul anul trecut, a promis că va restabili democrația în țara sa și va uni democrațiile globale pentru a se confrunta cu autocrații, inclusiv ale președintelui rus și liderulului chinez Xi Jinping.

Invazia Ucrainei, care a început pe 24 februarie și pe care Rusia o numește „operațiune specială”, a testat această promisiune și amenință redeschiderea unui un nou război rece, la trei decenii după colapsul URSS.

În ceea ce oficialii americani consideră un discurs important în Polonia, Joe Biden „va remarca eforturile unite ale lumii libere de a fi alături de poporul Ucrainei, de a trage Rusia la răspundere pentru războiul său brutal și de a susține un viitor bazat pe principii”, a declarat Casa Albă într-un comunicat.

Joe Biden și Andrzej Duda se vor întâlni în privat și se așteaptă să abordeze problema înarmarii Ucrainei cu avioane de război și alte garanții de securitate.

author avatar
Tudor Borcea