AcasăȘTIRI EXTERNEJoe Biden anunță începerea războiului în Ucraina? Mesaj pentru americani: „Plecați acum...

Joe Biden anunță începerea războiului în Ucraina? Mesaj pentru americani: „Plecați acum de acolo!”

Joe Biden le cere americanilor să părăsească Ucraina. „Plecați acum!”

Președintele american Joe Biden le-a cerut joi cetățenilor americani să părăsească Ucraina „acum” din cauza riscului sporit al unei invazii ruse, avertizând că situația ar putea „scăpa rapid de sub control”, în ciuda eforturilor diplomatice din ultimele săptămâni.

„Lucrurile s-ar putea ambala repede”, a avertizat președintele american într-un interviu pentru NBC.

„S-ar putea declanșa un război mondial”

Biden a repetat că nu va trimite soldați pe teren în Ucraina, nici măcar pentru a evacua americani în cazul unei invazii rusești, pentru că asta ar putea declanșa „un război mondial”.

„Când americanii și rușii încep să tragă unii în alții, suntem într-o lume foarte diferită”, a spus el.

„Cetăţenii americani ar trebui să plece, ar trebui să plece acum. Avem de-a face cu una dintre cele mai mari armate din lume”, a pledat preşedintele, referindu-se la armata rusă.

Canada a făcut recomandări similare. „Dacă sunteți în Ucraina, ar trebui să plecați”, a indicat Ministerul de Externe pe site-ul său.

„Acțiunea militară a Rusiei în Ucraina ar putea perturba călătoriile și serviciile în toată țara. Zborurile ar putea fi întrerupte sau anulate. Fiți pregătiți să vă puneți la adăpost!”.

Kremlinul este acuzat că a pregătit o nouă operațiune militară împotriva Ucrainei, după anexarea Crimeei în 2014. Acuzații respinse de Rusia, care susține că vrea doar să-și asigure securitatea în fața „ostilității” Kievului și a NATO.

China: „Încetați să mai sporiți tensiunile”

Cu câteva ore înainte de declarațiile lui Joe Biden, ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a îndemnat China să „încurajeze rușii” să facă alegerile corecte în criza ucraineană.

„Chinezi și-au exprimat îngrijorarea puternică în Consiliul de Securitate (pe 31 ianuarie) pentru protecția integrității granițelor și a suveranității statelor. Exact asta fac rușii – amenință integritatea unei granițe”, a afirmat Greenfield.

„De aceea, ar fi extrem de important ca China să transmită acest mesaj. Îl încurajez omologul meu chinez la New York să-l transmită”, a spus ea.

Pe Twitter, omologul său chinez Zhang Jun a reacționat imediat: „Încetați să mai sporiți tensiunile!”.

author avatar
Tudor Borcea