Curtea Supremă a SUA a anunțat, marți, că va menține o măsură luată în timpul pandemiei Covid-19 care permitea expulzarea migranților la frontieră. În urma acestei situații, Casa Albă a cerut o „reformă fundamentală” a politicii migratorii a țării.
Suspendarea acestei politici, cunoscută sub numele de „Titlul 42”, a fost contestată de 19 state americane, care se temeau de un aflux de migranți la frontiera cu Mexic.
Activiștii denunță o măsură „inumană”
În martie 2020, administrația fostului președinte Donald Trump a activat această măsură sanitară pentru a putea expulza de îndată migranții fără documente opriți la frontierele terestre, inclusiv potențialii solicitanți de azil.
Această măsură de expulzare este imediată, nu permite o cale de atac și nu prevede întoarcerea automată în țara de origine. Există rare excepții, pentru anumite naționalități, cum ar fi ucrainenii, de la invazia Rusiei în țării lor, sau pentru minorii neînsoțiți.
Activiștii și experții în domeniul drepturilor omului consideră că aceasta este o încălcare a dreptului internațional. În special, ei consideră că este „inuman” să împiedici un potențial solicitant de azil să facă o astfel de cerere, informează France 24.
Aceștia spun că sistemul actual nu face decât să-i încurajeze pe migranți să treacă ilegal frontiera și să își asume riscuri tot mai mari pentru a face acest lucru, traversând deșerturi ostile sau râuri periculoase.
„Continuăm să contestăm această măsură oribilă care a provocat atât de mult rău solicitanților de azil”, a declarat avocatul Lee Gelernt, care a pledat împotriva procesului în numele puternicului grup pentru drepturi civile ACLU.
Titlul 42 a fost subiectul mai multor bătălii judiciare separate. O instanță de fond și apoi o curte de apel au decis în favoarea abrogării acesteia. Anticipând potențiala abrogare, mai multe municipalități de la granița de sud a SUA au început să ridice garduri și plase de sârmă. În ultimele săptămâni, mulți migranți au așteptat la frontieră, în speranța de a solicita azil în Statele Unite.
În cele din urmă, măsura va rămâne în vigoare până când Curtea Supremă se va pronunța asupra fondului cauzei. Curtea va audia argumentele ambelor părți în februarie 2023 și va lua o decizie în primăvara anului viitor.
Record de sosiri ilegale la graniță
Aceasta îi oferă administrației Biden câteva luni în plus pentru a se pregăti pentru un potențial aflux de migranți. Casa Albă a recunoscut decizia Curții Supreme, dar i-a îndemnat pe aleși să adopte o „reformă cuprinzătoare” a sistemului de migrație. În timpul campaniei sale electorale, Joe Biden a promis o revizuire a politicii de migrație, dar toate proiectele sale de lege au fost blocate în Congres.
Președintele democrat se luptă în prezent să pună în aplicare o strategie sustenabilă pentru a face față sosirilor la frontiera de 3.000 de kilometri cu Mexicul.
Sosirile ilegale la granița dintre SUA și Mexic sunt în prezent la un nivel record, cu peste 200.000 de arestări numai în luna noiembrie. Imigrația este o problemă politică explozivă în SUA. Opoziția republicană îl atacă fără încetare pe Joe Biden, acuzat că a transformat frontiera într-o sită.
Decizia Curții Supreme a fost imediat aplaudată de tabăra republicană. „Va împiedica ca oamenii care trăiesc la frontieră să se scufunde într-un haos total”, a salutat alesul texan Tony Gonzales.