AcasăȘTIRI EXTERNEJoe Biden, învins de laptele praf. Criză politică majoră în SUA

Joe Biden, învins de laptele praf. Criză politică majoră în SUA

Joe Biden, învins de laptele praf. Criză politică majoră în SUA

O penurie majoră de lapte praf pentru sugari în SUA se transformă într-o criză politică pentru liderul de la Casa Albă, Joe Biden.

Casa Albă a declarat joi că ia în serios penuria de lapte praf pentru copii, care se transformă într-o criză politică pentru președintele Joe Biden. Rata de lipsă de stocuri de lapte praf pentru sugari a ajuns la 43% la sfârșitul săptămânii trecute, o situație care nu a făcut decât să se agraveze de la închiderea în februarie a unei fabrici a producătorului Abbott.

Revânzare online, la prețuri exorbitante

Acuzată în cel mai rău caz de indiferență, în cel mai bun caz de atitudine expectativă, Casa Albă a prezentat joi câteva măsuri limitate. „Mesajul nostru pentru părinți este: am auzit, vrem să facem tot ce putem”, a declarat purtătoarea de cuvânt Jen Psaki.

Administrația Biden are în vedere, printre altele, creșterea importurilor, chiar dacă SUA produce 98% din laptele praf pentru sugari pe care îl consumă. Casa Albă a sesizat, de asemenea, autoritatea de concurență cu privire la abuzurile legate de această situație de penurie, în special revânzarea online a laptelui pentru sugari la prețuri exorbitante, scrie BFM TV.

Jen Psaki a precizat că una dintre opțiunile încă luate în considerare este invocarea „Defense Production Act”, un text moștenit din timpul Războiului Rece care îi permite președintelui american să ia decizii economice prin decret.

Republicanii: Laptele, doar pentru americani

Dar Casa Albă nu s-a aventurat să prezică o ieșire din criză, în timp ce opoziția republicană, în campanie în vederea alegerilor din noiembrie, a preluat subiectul și lovește în administrația Biden. Congresmanul Troy Nehls, din Texas, sugerează să fie rezervat laptele disponibil în prezent doar „pentru americani”, în loc să fie dat „imigranților ilegali”.

„Biden nu are nici un plan”

Elise Stefanik, membră a Camerei Reprezentanților, a declarat într-o conferință de presă că a contactat autoritățile federale încă din februarie: „Joe Biden nu are niciun plan. (…) Când am întrebat la Casa Albă despre această lipsă, au râs”. Randy Feenstra, un ales din Iowa, a declarat că în regiunea sa, familiile „călătoreau până la 160 de kilometri pentru a încerca să găsească” lapte praf.

De partea democraților, liderul Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și-a exprimat joi frustrarea: „În acest moment, bebelușii sunt înfometați, bebelușii plâng, trebuie să răspundem acum”.

La 17 februarie, după moartea a doi bebeluși, producătorul Abbott a anunțat o „retragere voluntară” de la fabrica sa din Michigan a laptelui praf, inclusiv a produsului Similac, utilizat de milioane de familii americane. Ancheta a eliminat laptele afectat, dar producția nu a fost încă reluată, ceea ce a agravat o penurie deja cauzată de problemele mai ample ale lanțului de aprovizionare și de lipsa forței de muncă.

author avatar
Tudor Borcea