AcasăȘTIRI EXTERNEJoe Biden întoarce foaia Trump. La Bruxelles, SUA se angajează să reconstruiască...

Joe Biden întoarce foaia Trump. La Bruxelles, SUA se angajează să reconstruiască și să revitalieze NATO

Joe Biden întoarce foaia Trump. La Bruxelles, SUA se angajează să reconstruiască și să revitalieze NATO/ Foto: NATO

Vizita șefului diplomației americane, care începe, marți, la Bruxelles timp de două zile, a fost așteptată cu nerăbdare, după patru ani de tensiuni cu președinția lui Donald Trump. De la început, Antony Blinken a spus că vrea să revitalizeze Alianța Nord-Atlantică. Poziția americană este așteptată în legătură cu mai multe probleme de fricțiune cu europenii, inclusiv împărțirea cheltuielilor de apărare și retragerea trupelor în Afganistan

Secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a angajat, marți, să reconstruiască și să revitalizeze alianța militară transatlantică după patru ani de tensiuni cu administrația Trump care a descris NATO ca fiind o alianță depășită, divizată și în aflată în criză.

„Am venit aici pentru a exprima angajamentul de neclintit al Statelor Unite față de NATO”, a declarat Blinken în timp ce se întâlnea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Statele Unite vor să reconstruiască parteneriatele noastre, în primul rând cu aliații noștri NATO, vrem să revitalizăm alianța”, a adăugat șeful diplomației americane, care încearcă să anuleze daunele provocate de politica „America First” a lui Donald Trump.

„Este în interesul Turciei să rămână în NATO”

Blinken a spus că ascensiunea militară a Chinei și încercările Rusiei de a destabiliza Occidentul sunt amenințări care au obligat NATO să se unească și mai mult, îndemnând Turcia să facă mai mult pe această linie.

După ce a cumpărat deja sisteme antirachetă ruseși S-400 , Turcia a blocat pe scurt timp planurile de apărare ale NATO în 2019 și a lansat o ofensivă împotriva rebelilor susținuți de SUA în Siria, determinându-l pe președintele francez Emmanuel Macron să afirme că NATO „este în moarte cerebrală”.

Turcia este un aliat de lungă durată și valoros”, a spus Blinken înainte de o reuniune a miniștrilor de Externe ai NATO. „Este în interesul Ankarei să rămână în Alianță”, a avertizat el nuanțat.

„Întrebat despre o posibilă retragere din Afganistan, Blinken a spus că o revizuire a opțiunilor de către SUA este încă în curs și va asculta și se va consulta cu aliații. Miniștrii de Externe ai NATO vor discuta despre dosarul Afganistan în următoarele două zile, la Bruxelles.

Gazul rusesc nu e bun. Poate cel american, nu?

Pe de altă parte, eforturile Germaniei de a finaliza construcția controversatei conducte de gaz Nord Stream 2, sub Marea Baltică, din Rusia,  a rămas o problemă disputată între SUA și unii europeni.

Blinken a spus că proiectul Nord Stream 2 merge împotriva intereselor Uniunii Europene și ar putea submina Ucraina. El a precizat că va discuta problema cu omologul său german Heiko Maas.

„Președintele Biden a fost foarte clar. El crede că conducta este o idee proastă, proastă pentru Europa, proastă pentru Statele Unite, până la urmă este în contradicție cu obiectivele de securitate ale UE”, a spus Blinken, citat de agențiile de presă internaționale.

Nici un cuvânt însă despre interesele giganților americani de a-și vinde gazul lichefiat în Europa.

„Acest lucru are potențialul de a submina interesele Ucrainei, Poloniei și a mai multor parteneri și aliați apropiați”, a spus Blinken, susținând că o lege americană obligă Washingtonul să impună sancțiuni companiilor care participă la proiect.

O poziție denunțată de Germania și alți participanți la proiectul Nord Stream 2 ca o ingerință care încalcă dreptul internațional

 

 

 

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
233 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger