AcasăȘTIRI EXTERNEJoe Biden intenționează să redeschidă granițele pentru călătorii vaccinați

Joe Biden intenționează să redeschidă granițele pentru călătorii vaccinați

Joe Biden intenționează să redeschidă granițele pentru călătorii vaccinați

Mult timp reticentă în a permite accesul pe solul american a călătorilor din străinătate, de teama unei reluări a epidemiei, administrația președintelui Biden pare pregătită să-și schimbe poziția.

Statele Unite ale Americii, ale cărei granițe rămân închise la un număr mare de călători străini, intenționează să le redeschidă în cele din urmă pentru persoane complet vaccinate, a declarat miercuri, 4 august, un oficial de la Casa Albă, în plină dezbatere pe un moratoriu la nivel mondial privind dozele de rapel.

Washingtonul dezvoltă o „abordare progresivă care ar însemna, cu excepții limitate, că toți cetățenii străini care vin în Statele Unite – din toate țările – trebuie să fie pe deplin imunizați”, a spus sursa, fără a menționa un calendar.

Grupurile de lucru dedicate acestei chestiuni „sunt în curs de elaborare a unei politici pentru a fi gata, atunci când este momentul potrivit, să evolueze către acest nou sistem” , a indicat oficialul american.

Fără reciprocitate

Tonul Washingtonului este precaut dar este vorba totuși de totuşi un progres pentru Statele Unite, care pe 26 iulie încă nu doreau să audă de teste sau vaccinuri pentru a-şi redeschide frontierele.

În prezent, călătorii din Europa, India, Brazilia sau China nu pot intra în Statele Unite, cu excepția unor motive întemeiate convingătoare.

Washingtonul a rămas până acum surd la apelurile de reciprocitate din partea europenilor în special, ultimul fiind cel lansat, miercuri, de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În timp ce țările Uniunii Europene au decis să-și redeschidă frontierele pentru americani, cu condiția să fie vaccinați împotriva Covid-19 sau să prezinte un test negativ, călătorii din spațiul Schengen, din Marea Britanie și Irlanda nu pot intra în Statele Unite din martie 2020.

SUA au distribuit peste 100 de milioane de doze țărilor sărace

Pe de altă parte,Casa Albă a respins, de asemenea, miercuri apelul OMS pentru un moratoriu privind rapelurile vaccinurile împotriva Covid-19, considerând că SUA nu au „nevoie” de a alege între a le administra cetățenilor săi să le doneze țărilor sărace, scrie Ouest-France.

„Este o alternativă falsă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, despre solicitarea Organizației Mondiale a Sănătății.

Ea a reamintit că Statele Unite au distribuit deja peste 100 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 către țări mai puțin privilegiate, adică mai multe, potrivit Washingtonului, decât donațiile tuturor celorlalte țări ale lumii combinate.

author avatar
Tudor Borcea
149 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger