AcasăȘTIRI EXTERNEJoe Biden îi dă șah lui Putin. SUA deblochează bani pentru înarmarea...

Joe Biden îi dă șah lui Putin. SUA deblochează bani pentru înarmarea Ucrainei

Joe Biden îi dă șah lui Putin. SUA deblochează bani pentru înarmarea Ucrainei

Anul acesta, se împlinesc șapte ani de când regiunea Donbass, situată în sud-estul Ucrainei, este scena luptelor între forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii susținuți de ruși. În ciuda eforturilor diplomatice ale Franței și Germaniei, ajutorului militar acordat trupelor ucrainene de către Statele Unite, precum și de alte țări, cum ar fi Canada, sau alternanța politică de la Kiev, situația nu s-a schimbat.

Moscova, „parte în conflict, nu un mediator”

Aceasta justifică, în ochii lui Charles Michel, președintele Consiliului European, care s-a deplasat, la 2 martie, pe linia frontului, menținerea sancțiunilor hotărâte de Uniunea Europeană în ceea ce privește Moscova.

„Din păcate, Rusia nu a răspuns la măsurile pozitive luate de Kiev” în cadrul procesului de pace și „acesta este motivul pentru care sancțiunile noastre economice împotriva Rusiei vor rămâne în vigoare”, a declarat Michel, alături de Volodimir Zelenski , președintele ucrainean.

Estimând că Moscova „este parte în acest conflict” și „nu un mediator”.

Arme letale americane pentru Kiev

De partea lor, Statele Unite și-au menținut ajutorul acordat forțelor ucrainene în timpul președinției lui Donald Trump, când acesta din urmă au trebuit să se confrunte cu o procedură de punere sub acuzare bazată pe suspiciunea de coluziune cu Rusia.

Astfel, în timp ce predecesorul său, Barack Obama, a refuzat să livreze „arme letale” Kievului, Tump a aprobat un plan pentru a furniza forțelor ucrainene rachete antitanc Javelin, în timp ce situația din Donbass tindea să se deterioreze în detrimentul acestora.

Cu toate acestea, același Donald Trump va bloca o parte din pachetul de 250 de milioane de dolari promis Ucrainei de Congres în cadrul Bugetului 2019, cerând echipei sale de securitate națională să se asigure că banii sunt „folosiți în interesul superior al Statelor Unite”.

S-a avansat la acea vreme că era vorba în principal de a forța Kievul să investigheze activitățile ucrainene ale fiului lui Joe Biden, scenariu contestat de președintele Zelenski.

Un alt motiv pentru blocarea „Inițiativei de asistență de securitate pentru Ucraina” s-a datorat, fără îndoială, planului de a prelua grupul aeronautic Motor Sich, specialist în motoare de avioane, de către chinezii de la Beijing Skyrizon Aviation. Proiect care a fost recent abandonat.

Biden: Crimeea este Ucraina

Oricum, noua administrație americană nu va pune sub semnul întrebării sprijinul Washingtonului pentru Kiev. Președintele Joe Biden a dat tonul, la 26 februarie, cu ocazia împlinirii a șapte ani de la anexarea Crimeii de către Rusia.

„Statele Unite nu acceptă și niciodată nu vor accepta așa-numita anexare a peninsulei Crimeea și vom sta de partea Ucrainei împotriva acțiunilor agresive rusești”, a declarat Biden.

Liderul de la Casa Albă a insistat: „Statele Unite continuă să stea alături de Ucraina și de aliații și partenerii săi astăzi, așa cum au făcut de la începutul acestui conflict. La această aniversare întunecată, reafirmăm un adevăr simplu: Crimeea este Ucraina”.

Anvelopă de 125 de milioane de dolari

Și, la 1 martie, Pentagonul a anunțat că va fi eliberat un „nou pachet de 125 de milioane de dolari pentru Inițiativa Ucraineană de Asistență de Securitate”, pentru a ajuta forțele ucrainene să păstreze integritatea teritorială a țării lor, să își securizeze frontierele și să îmbunătățească interoperabilitatea cu NATO”.

„Această acțiune reafirmă angajamentul Statelor Unite de a furniza arme defensive letale pentru a permite Ucrainei să se apere mai eficient împotriva agresiunii rusești”, a argumentat în continuare Pentagonul.

Nave de patrulare și radare

În detaliu, acest ajutor va finanța achiziția a două nave de patrulare suplimentare Mark VI pentru a „consolida capacitatea Ucrainei de a-și apăra apele teritoriale”, ceea ce va aduce la opt numărul de exemplare care vor fi livrate. De asemenea, forțelor ucrainene le vor fi oferite radare contra-baterie, mijloace de îmbunătățire a capacităților de comandă și control, imagini și capacități de analiză prin satelit, precum și echipamente pentru medicina militară.

Bugetul Pentagonului pentru 2021, astfel cum a fost adoptat de Congres, prevede o sumă mult mai mare în cadrul acestei Inițiative de asistență pentru securitatea Ucrainei (250 milioane în total). De asemenea, restul nu va fi eliberat până când nu va fi certificat că Ucraina a „făcut progrese suficiente în principalele reforme ale sectorului său de apărare”.

Pentagonul încurajează „Ucraina să continue să efectueze reforme care ar putea consolida controlul civil al armatei, să promoveze transparența, să sporească responsabilitatea industriei armamentelor și să modernizeze sectorul de apărare în alte domenii-cheie, în conformitate cu principiile și standardele NATO”, scrie Opex 360.

Din 2014, ajutorul SUA acordat Ucrainei s-a ridicat la peste 2 miliarde de dolari.

Foto: Opex 360

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
1.690 afisari

4 COMENTARII

  1. Borceo,tata, nu ti-a spus nimeni la Spiru Haret ca prietena voastra ,Ucraina ,ocupa teritorii istorice romanesti si oprima sub privirile ingaduitoare ale „partenerilor” peste un milion de romani ca mine si ca tine.Vai de capul vostru v-ati nascut si o sa muriti sclavi ai altora

  2. Anul urmator vom avea razboi in ucraina si romania va lua parte la acest razboi, impus de biden. Nu ii aveam pe idiotii astia la guvernare, de ajuns. Acum armata romana cauta rezervisti pentru linia intai via dombas

  3. Dl. bideu are datorii de platit catre ucraina ? Vad ca dl.continua politica plina
    de agresivitate la adresa Rusiei facuta de democrati ,una din campioane fiind
    ,,celebra” hilary c. Cred ca la intelegere cu china ,bideu creeaza probleme
    rusilor ,care sa slabeasca Rusia ,iar cand o fi momentul daca va fi ,china sa
    aiba o vecina mai slaba in vederea unor posibile actiuni impotriva rusilor.
    La asta cred ca participa si oculta planetara.Pt. mine este evident ca natiunile
    suveraniste cu respect pt.patrioti ,pt.nationalisti,pt.religia ortodoxa ,pt.traditii,
    pt.familie trebuie ingenuncheate.
    Avand in vedere inarmarea ucrainei de catre bideu si ucraina care vede in RO
    un posibil dusman ,pot in viitor sa ne creeze probleme majore ,asa cae bine
    sa-i tina rusii sub presiune.

  4. @Tudor Borcea, Donbass se scrie in mintea ta creatza de pescar ratat … DONBAS e un acronim de la Donetk Basin, mai reporter aproape de duminica. Si e vorba de bazinul de extractie carbonifera, nu ala pelvian sau bazinul de la veceu. CUm dracu’a jung toti retarzii sa scrie la ziar? asta spune mult si de redactorul care aproba articolul, vigilent ca Vela si intelectual ca Dancila…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger