AcasăȘTIRI EXTERNEJoe Biden a primit fonduri de un lobbyist de top din Rusia...

Joe Biden a primit fonduri de un lobbyist de top din Rusia pentru Nord Stream 2

joe bidenJoe Biden a primit fonduri de un lobbyist de top din Rusia pentru Nord Stream 2

Președintele Biden și aliații săi au obținut bani de campanie de la un lobbyist de top din Rusia în 2020, pentru Nord Stream 2, cu doar câteva luni înainte de decizia noii administrații democrate de a ridica sancțiunile impuse pentru acest proiect, transmite nypost.com.

Este vorba de 14.000 de dolari pe care Fundația Biden Victory i-ar fi primit de la Richard Burt, partener al McLarty Associates și fost ambasador al SUA în Germania în timpul administrației Reagan, care face în același timp lobby pentru Nord Stream 2, conducta care va transporta gazul rusesc în Germania.

Richard Burt nu a recunoscut că este un agent străin înregistrat

„Când Richard Burt a donat banii la Biden Victory Fund, el nu a recunoscut că era un agent străin înregistrat și, prin urmare, nu era eligibil să contribuie”, a declarat pentru The Post un purtător de cuvânt al Comitetului Național Democrat. Comitetul a spus că banii au fost returnați după ancheta The New York Post.

Burt a jucat un rol timpuriu în consilierea pozițiilor de politică externă a campaniei lui Donald Trump și chiar l-a ajutat pe candidatul miliardar să elaboreze primul său discurs de politică externă – lucru pe care criticii l-au remarcat imediat ca dovadă a legăturilor nefaste cu Rusia.

Controversatul proiect Nord Stream 2

Nord Stream 2, cu sediul în Elveția – controlat de un fost ofițer de stat al Germaniei de Est și apropiat al lui Vladimir Putin – a desfășurat o activitate sancționabilă, potrivit Departamentului de Stat, mai transmite nypost.com.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

author avatar
Andreea Vlad