AcasăȘTIRI EXTERNEJocurile lui Putin în Ucraina, de la intimidare la război

Jocurile lui Putin în Ucraina, de la intimidare la război

Acumularea de trupe militare la granița ruso-ucraineană i-a readus de urgență la masa negocierilor pe Vladimir Putin și Joe Biden. Tensiunile din regiunea separatistă Donbas sunt la cote maxime și pare doar o chestiune de timp până când una din tabere va ataca prima. Se pare că Armata Roșie va avea din nou de lucru, după mișcarea neobișnuită cerută de Kremlin – 175.000 de soldați au fost comasați la granița cu Ucraina. Sau cel puțin așa ni se spune de către Statele Unite ale Americii, care insistă că Moscova organizează „azi” invadarea Kievului. Totuși, oricât de îngrijorător ar fi scenariul vânturat de Casa Albă, trebuie să ne întrebăm ce se întâmplă cu adevărat aici. Chiar este Rusia pe cale să invadeze Ucraina?!

Nu putem ignora nici faptul că există câteva elemente care pun la îndoială narațiunea livrată de Occident în ultimele săptămâni.

Puțini militari și zgomot mult, scenariu nu tocmai tipic Rusiei

În primul rând, dacă într-adevăr spectacolul de forță al Rusiei ar fi preludiul unei ofensive militare atunci este nevoie de mult mai multe trupe și apărare aeriană decât apare pe așa-zisele dovezi „din spațiu” aruncate în presa mainstream de Washington.

Asta, doar la o analiză de „suprafață”, ca să nu mai vorbim de discreție într-un scenariu de război. Dacă intenția Federației Ruse ar fi să ia Ucraina prin surprindere, așa cum a fost cazul în Crimeea, atunci ce vedem că se întâmplă în regiune nu-i tocmai ceva bine tăinuit.

Și dacă tot am amintit de ocuparea peninsulei Crimeea, să nu omitem faptul că, spre deosebire de momentul 2014, armata ucraineană este acum mult mai puternică decât a fost atunci. Adevărat, nu se poate compara cu forța militară a Federației Ruse, însă chiar și pentru Moscova o invadare a Ucrainei ar fi extrem de costisitoare, atât din punct de vedere economic, cât și logistic.

Nord Stream 2, monedă la schimb

De asemenea, pentru președintele Vladimir Putin este o mutare riscantă în plan politic. Ocupațiile au fost întotdeauna imprevizibile, iar după momentul anexării peninsulei Crimeea și ruperea regiunii Donbas, imaginea „Țarului” nu mai este atât de bună în Ucraina, unde mulți oameni chiar îl urăsc pentru ce s-a întâmplat. Iar prezența Armatei Roșii în mod cert va scandaliza populația, soldații ruși urmând a-și testa capacitățile pe un teren nu tocmai prietenos (cum e în Donețk și Luhansk), ci mai degrabă ostil.

Și, totuși, dacă ar invada Ucraina, ce câștigă Rusia? O invazie ar aduce puține beneficii, să admitem, prea puține pentru ambițiile lui Putin. În schimb, prioritatea imediată a Rusiei este alta, nu atacarea vecinului, al cărui drum spre integrarea în NATO oricum este pecetluit și nu-l mai poate deturna nici măcar Putin.

Rusia mai degrabă joacă o altă carte în Ucraina și anume obținerea aprobării din partea SUA pentru Nord Stream 2. Gazoductul a fost construit împreună cu Germania, dar acum nemții ezită să deschidă conductele și, de teama „stăpânilor” americani, se încurcă în tot felul de chichițe birocratice. Nord Stream 2 este și nu prea o conductă de gaze controversată (din punct de vedere politic); într-adevăr, ocolește Ucraina, dar până în final, pe o piață democratică, unde există cerere și ofertă, cine poate decide unde și în ce fel își vinde producătorul marfa?

America își întărește prezența în Europa

Deci, ce urmărește Rusia cu adevărat în Ucraina? Există mai multe motive pentru care Moscova face o demonstrație de forță de-a lungul graniței sale cu Ucraina și acestea sunt în mare parte legate de acțiunile marilor puteri occidentale din ultima vreme. Din perspectiva Rusiei, NATO a încălcat liniile roșii pe care Vladimir Putin le-a trasat, apropiindu-se nepermis de mult de frontierele Federației Ruse.

Pentru Kremlin, este de neacceptat că Marina SUA a ajuns să facă exerciții militare în Marea Neagră. Nu mai departe de săptămâna trecută Kremlinul a anunțat că mai multe bombardiere NATO au transportat arme nucleare la doar 20 de kilometri de granița sa! O acuzație extrem de gravă și care are legătură și cu recenta reactivare a unei unități americane de artilerie la baza din Mainz-Kastel, Germania; un steguleț roșu s-a aprins instantaneu pe harta militară de pe biroul lui Vladimir Putin! Printre altele, rușii sunt convinși că americanii aduc la baza din Mainz-Kastel noua rachetă hipersonică Dark Eagle.

În paralel cu reactivarea acestei baze, America și-a consolidat prezența militară în Europa, dar și mai mult de atât. A înarmat Ucraina, Kievul devenind unul dintre principalii beneficiari ai ajutorului militar american. Și să nu uităm că și Turcia, țară membră NATO, a vândut drone militare Ucrainei. În ultimele zile, cu ajutorul dronelor date de Erdogan, armata ucraineană și-a putut extrage echipamentele de artilerie staționate în zona controlată de separatiști din regiunea Donbas.

Ziarele din Ucraina scriu zilnic despre pregătirile de război ale armatei. Și chiar sunt pregătiri! S-au săpat tranșee de-a lungul zonei de demarcație a Donețkului, iar un comandament militar a fost înființat în zonă. Artileria este pe poziții și blindatele primite de la americani patrulează tot timpul. Chiar președintele Zelinsky a fost acolo și a coborât în tranșee, alături de soldați, cărora le-a vorbit despre iminentul război cu Rusia.

Pericolul real acum este că acumularea de tensiune pe granița ruso-ucraineană ar putea duce în orice moment la un accident sau o eroare de calcul de fiecare parte, totul rezultând într-o ciocnire militară inevitabilă. Cel mai bun lucru care se poate aștepta este ca ambele tabere să înțeleagă limitele celuilalt și să se străduiască să păstreze deschise canalele de comunicare. Dacă nu se va întâmpla asta, spectrul unui război accidental la ușa Europei va deveni foarte mare.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
829 afisari

9 COMENTARII

  1. Spre diferenta cu rachetele hiper ruse Dark Eagle pozeaza in racheta normala apoi in aer renunta la booster pt a folosi o nua treapta racheta hipersonica deci devine neinterceptabila.

  2. In Ucraina, intre 1941-1944 armata rosie a sacrificat peste 3 milioane de soldati ,pe multi degeaba.Chiar isi inchipuie cineva ca acum rusii or sa o dea gratis?Eu zic sa invatam sa cunoastem imperiul Estic ,daca ne vom lasa amagiti de cantecul de lebada al Occidentului vom avea mari probleme.Am patit-o in 1940 si dupa 1945 cand niste idioti,ca si acum,asteptau sa vina americanii.Ii doare in kur de noi,ba,fraierilor!

    • Spre deosebire acum suntem in alianta. Rusia are destule talente. Ma refer la multi dansatori au o scoala grozava de dans chiar ieri am vazut. Au multi balerini de elita, melomani sportivi artisti, au f buni sahisti si multi rusi intelectuali precum Nemtov, Navalni, sau Gorbi chiar daca gandesc la IPS Chiril il pot impiedica pe imbecilul Vladimir Vladimirovici sa faca fratricid ortodox.Sa nu credeti ca la razboi mor doar ucraineni… Cunosc cultura rusa si stiu ca ei nu sunt asa ci ca demonul Marx i-a invrajbit sa fie asa de cruzi. Ucraina nu mai vrea asta vrea occident vrea Nato vrea libertate vrea total altceva. Ucraina vrea Europa adevarata.

  3. Sau sa nu crezi ca daca tii post de Sf. Craciun si ucizi dupa treci in Rai… Nu dai socoteala in fata Trinitatii.

  4. Lumea e condusă de cîteva familii nu de Putin sau Biden. Acestea au în mână şi Iuropa şi
    Rasia şi America şi China şi…
    Dacă va fi război va fi nu din pricini politice, toată politica e o scenă, teatru cu actori, ci pentru că aşa au hotărît. La începutul războiului, ha!, teatru de operațiuni!, se cunoaşte învinģatorul. Cu qstfel de crize ne țin sub papuc, schimbă rînduieli, reclădesc oraşe după nevoile lor etc.

  5. Mainz-Kastel este un district din Wiesbaden , capitala statului german Hesse . LRHW ( Long Range Hypersonic Weapon ) a fost prezentata recent sub numele ” Dark Eagle ” – raza de actiune 2800 km . Defense Romania . ro , 10 noiembrie 2021 , ora 15:40 , articol de Gheorghita Orjanu : ” SUA REACTIVEAZA IN EUROPA UNITATEA DE RACHETE NUCLEARE DIN PERIOADA RAZBOIULUI RECE . ACUM EA VA AVEA ARME HIPERSONICE CU RAZA LUNGA DE ACTIUNE „.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger