AcasăȘTIRI EXTERNEJocul dublu al Qatarului: Finanțarea islamiștilor și rolul de aliat al SUA....

Jocul dublu al Qatarului: Finanțarea islamiștilor și rolul de aliat al SUA. Păcălirea lui Biden, partida Cupei Mondiale

Jocul dublu al Qatarului: Finanțarea islamiștilor și rolul de aliat al SUA. Păcălirea lui Biden, partida Cupei Mondiale / Foto: printscreen

Întâlnirea de la sfârșitul lunii octombrie de la Doha, în Qatar, dintre gruparea palestiniană Hamas și talibanii afgani este o altă amintire a jocului dublu al Qatarului: găzduiește și sponsorizează extremiștii islamici, pretinzând în același timp că este un aliat al SUA și al altor țări occidentale.

 

Reuniunea a avut loc la 26 octombrie. Au participat liderul Hamas Ismail Haniyeh și alți câțiva oficiali Hamas, care s-au mutat și ei în Qatar în urmă cu câțiva ani.

„Eliminarea terorismului”, cu covor roșu pentru Hamas

Anul trecut, de la Doha, Haniyeh s-a grăbit să telefoneze liderilor talibani pentru a-i „felicita” pentru „înfrângerea ocupanților americani din Afganistan”. Pentru Haniyeh, retragerea SUA din Afganistan este un preludiu la eliminarea „tuturor forțelor legate de nedreptate”, în special a Israelului. Conducerea Qatarului monitorizează fiecare declarație publică a conducerii Hamas. Dacă ar fi crezut că liderii Hamas nu ar trebui să incite la violență împotriva Israelului sau a SUA, le-ar fi luat de mult timp microfonul.

Pe scurt, liderii Hamas și-au stabilit sediul în Qatar pentru a cere distrugerea Israelului. Iar acest lucru nu-i deranjează pe liderii qatarezi, nici pe aliații lor occidentali, începând cu Statele Unite, scrie Gatestone Institute.

Liderii Qatarului declară cu voce tare și clară că ei condamnă toate actele de terorism și extremismul violent. Recent, ambasadorul Qatarului în Spania, Abdullah bin Ibrahim Al-Hamar, a reiterat „dorința Qatarului de a exploata cunoștințele moderne și toate instrumentele posibile pentru a elimina flagelul terorismului și al extremismului violent care conduce la terorism”. În conformitate cu regulile jocului dublu, cuvintele ambasadorului qatarez au fost adresate unui public străin, ne-arab.

„Este deranjant – ca să spunem așa – faptul că Qatar găzduiește liderii unei grupări palestiniene care a comis mii de atacuri teroriste împotriva Israelului și, în același timp, își proclamă dorința de a contribui la eliminarea terorismului și a extremismului”, analizează autorul articolului, Khaled Abu Toameh.

Este, de asemenea, îngrijorător faptul că Qatar finanțează Direcția de combatere a terorismului a Națiunilor Unite, o unitate însărcinată cu prevenirea atacurilor teroriste, în timp ce continuă să verse milioane de dolari în Fâșia Gaza, încurajând Hamas, liderii săi și carta lor care pledează pentru violență și îndeamnă la distrugerea Israelului.

Haniyeh nu este singurul lider Hamas care beneficiază de protecția Qatarului. Alți câțiva lideri Hamas, printre care Khaled Mashaal, Hussam Badran, Izzat al-Risheq și Sami Khater, au fost, de asemenea, invitați să își mute birourile și locuințele în statul din Golf.

„Pe lângă găzduirea liderilor Hamas și a familiilor acestora, Qatar pompează milioane de dolari în Fâșia Gaza. Prin ajutorarea familiilor sărace, Qatar permite Hamas să rămână la putere în Gaza. Acțiunea caritabilă a Qatarului absolvă Hamas de responsabilitățile sale politice și sociale față de locuitorii din Gaza și permite grupării teroriste să își concentreze resursele și energia pe construirea de tuneluri ofensive împotriva Israelului și pe fabricarea de arme, inclusiv rachete, pentru următorul război de distrugere a Israelului”.

Sprijinul qatarez pentru Frăția Musulmană

Palestinienii și mulți alți arabi au criticat deseori conducerea Hamas pentru că duce o viață de lux în Qatar, în timp ce îi îndeamnă pe locuitorii din Gaza să moară în jihad (război sfânt) împotriva Israelului.

Qatarului nu îi pasă de interesele palestinienilor obișnuiți și nu-l interesează să le stimuleze economia sau să le îmbunătățească condițiile de viață. Îi pasă doar de îmbrățișarea publică a conducerii Hamas pentru a apărea în fața arabilor și musulmanilor ca principalul susținător al „rezistenței” – un eufemism pentru „lupta armată” împotriva Israelului.

Prezența liderilor Hamas la Doha nu ar trebui să fie o surpriză, având în vedere sprijinul de lungă durată al Qatarului pentru Frăția Musulmană, din care Hamas este o ramură.

Timp de câteva decenii, Qatar l-a primit cu căldură pe șeicul Yusuf al-Qaradawi. Savantul egiptean a prezidat Asociația Mondială a Savanților Musulmani, o organizație islamică radicală care coordona activitatea doctorilor radicali ai credinței din întreaga lume, dintre care majoritatea erau membri ai Frăției Musulmane.

Potrivit unui raport al Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center, „Qaradawi este poziționat ca o figură cheie în dezvoltarea conceptului de jihad de război. El este, de asemenea, cel care a pus bazele atacurilor teroriste, a atentatelor sinucigașe cu bombă împotriva cetățenilor israelieni, a atacurilor împotriva forțelor americane din Irak și împotriva unor regimuri arabe. Atitudinea lui Qaradawi față de jihadul de război i-a închis ușile mai multor țări. În 1999, i s-a interzis intrarea în Statele Unite. În 2009, i s-a interzis intrarea în Marea Britanie din cauza sprijinului său pentru atentatele sinucigașe cu bombă din Israel. Între 2013 și 2018, a fost dat în urmărire prin Interpol, la cererea poliției egiptene”.

Qatarezii l-au primit pe Qaradawi, în ciuda sprijinului său public pentru terorism și a retoricii sale incendiare. Qaradawi și adepții săi, împreună cu liderii Hamas, au prosperat în Qatar, transformând emiratul într-un centru de răspândire a jihadului și a terorismului global.

Controlul Al-Jazeera și discursul urii: „Holocaustul, o pedeapsă divină”

Qatarul controlează Al-Jazeera, un grup de radiodifuziune al cărui canal în limba arabă a fost descris în mod regulat drept o platformă pentru Frăția Musulmană și un vehicul pentru „ceea ce este de neiertat”. Pe tot parcursul războiului din Irak, „au fost difuzate imagini îngrozitoare cu soldați occidentali morți. Prezentatorii s-au referit la atentatele sinucigașe cu bombă ca fiind „operațiuni cerești” și au prezentat acțiunile teroriste ca fiind acte de „rezistență”. Qaradawi a predicat în fața a 60 de milioane de telespectatori și a prezentat Holocaustul ca pe o „pedeapsă divină” care „spera că se va repeta”.

Al Jazeera revendică toate drepturile asociate cu „libertatea presei” explică Akhtam Suliman, fost corespondent al postului la Berlin. Dar acest „grup de comunicare este deținut în totalitate de statul qatariot, iar conținuturile sale sunt în strânsă legătură cu politica externă a Qatarului”.

Fostul prim-ministru al Qatarului, șeicul Hamad bin Jassim, ar fi recunoscut că Al-Jazeera se află sub controlul Frăției Musulmane. Canalul qatarez este cunoscut pentru furia sa față de orice știre legată de Israel sau de SUA, precum și pentru reportajele sale dure la adresa șefilor de stat și a regimurilor arabe care se poziționează ca aliați tradiționali și loiali ai Americii.

Patru țări arabe rup relațiile cu Doha

Acest rol nefast este cel care a determinat în 2017 patru țări arabe – Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt – să întrerupă relațiile diplomatice cu Qatar. Aceste patru țări au interzis, de asemenea, accesul qatarezilor pe teritoriile lor și au închis toate frontierele cu Qatar. Agenția oficială de presă saudită nu a ezitat să spună că regatul a rupt legăturile cu Qatar „pentru a-și proteja securitatea națională de pericolele terorismului și ale extremismului”.

Saudiții au acuzat Qatar de „favorizarea diverselor grupări teroriste și sectare care urmăresc destabilizarea regiunii, precum Frăția Musulmană, Daech (ISIS) și Al-Qaeda, promovând în mod constant literatura și planurile acestor grupări prin intermediul mass-media, sprijinirea grupărilor teroriste susținute de Iran în guvernoratul Qatif din Arabia Saudită și Bahrain, finanțarea, protejarea și adăpostirea extremiștilor care încearcă să submineze stabilitatea și unitatea în țară și în străinătate și utilizarea mijloacelor sale de comunicare în masă pentru a stârni conflicte interne”.

În același an, cele patru țări arabe au plasat 59 de persoane și 12 organizații cu sediul sau finanțate de Qatar pe o listă de organizații teroriste. Lista îl includea pe Yusuf al-Qaradawi.

„Vom anihila America”

Qatar găzduiește, de asemenea, cea mai mare bază aeriană americană din Orientul Mijlociu; nu din dragoste pentru americani, ci pentru a abate atenția de la sprijinul său pentru Frăția Musulmană și alte grupuri extremiste. Se pare că Qatarul a reușit chiar să-i convingă pe unii americani că baza aeriană a fost o favoare pentru SUA. „Cât de confortabil este să exporți terorismul în timp ce te bucuri de protecția armatei americane acasă”, notează Khaled Abu Toameh.

Această prezență militară americană nu a diminuat retorica anti-israeliană și anti-americană a Qatarului și nici măcar nu l-a împiedicat să exporte jihadul și extremismul la nivel mondial. „Anti-americanismul Al-Jazeera nu s-a limitat la dezinformare sau la discursuri de ură. De asemenea, au avut loc adevărate apeluri la terorism”, se arată într-un raport al Middle East Media Research Institute (MEMRI).

„În 2009, când Al-Jazeera a difuzat integral discursul doctorului Abdullah Al-Nafisi, un proeminent academician, politician și islamist kuweitian, acesta nu s-a limitat la criticile la adresa politicii externe a SUA, a cerut, de asemenea, atacuri pe teritoriul american cu antrax sau vizând centrale nucleare”.

Al-Jazeera a fost cea care l-a făcut pe Osama Bin Laden, liderul Al-Qaeda, un lider arab și musulman. În iulie 2001, un prezentator de la Al-Jazeera l-a aclamat ca fiind „cel al cărui nume face să tremure cea mai mare putere din istorie (Statele Unite)”.

Al-Jazeera a fost un mediu favorit pentru predicatorii islamiști care incită la violență împotriva evreilor și americanilor. „Vom cuceri lumea”, a declarat unul dintre ei, Ahmad Al-Baghdadi. Și a adăugat: „Nu există alt Dumnezeu în afară de Allah, iar Mahomed, profetul lui Allah, va triumfa peste cupolele de la Moscova, Washington și Paris. Vom anihila America”.

„Păcălirea SUA”, jocul real Cupei Mondiale

În iulie 2021, Departamentul de Stat al SUA a lansat o anchetă privind sprijinul acordat de Qatar Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran.

Înainte de începerea Cupei Mondiale de la Doha, qatarezii au făcut eforturi mari pentru a-și îmbunătăți imaginea în ochii publicului mondial, pentru a-și ascunde funcția de refugiu pentru teroriști și pentru a-și ascunde sprijinul pentru terorism și extremism.

Datorită Cupei Mondiale de fotbal care se desfășoară la Doha, Qatar a făcut o figură frumoasă în fața Occidentului și a continuat să îi mintă pe americani și alte țări occidentale cu privire la contribuția sa la securitatea și stabilitatea Orientului Mijlociu.

Cu toate acestea, Qatar nu este prietenul SUA sau al aliaților săi arabi. De fapt, sprijinul Qatarului pentru jihadul global este o mare îngrijorare pentru mulți arabi, care se întreabă când se vor trezi Statele Unite la realitatea că qatarienii abuzează de bogăția lor pentru a distruge America, oferindu-i cadouri, inclusiv contribuții financiare la universitățile și grupurile de reflecție americane.

„Atâta timp cât Qatar finanțează și adăpostește conducerea Hamas și atâta timp cât se folosește de Al-Jazeera pentru a promova jihadul și extremismul, singurul joc real pe care îl joacă emiratul, în afară de Cupa Mondială, este acela de a-i înșela cu succes pe americani”.

 

author avatar
Tudor Borcea
350 afisari

2 COMENTARII

  1. Totusi pe noi cine ne duce de nas?Ne merge asa bine ca vrem noi acest stil de viata?Tin minte ce spuneam f.multi dintre noi in urma cu 30-35 de ani.Ca suntem descurcareti in orice situatie.De cativa ani s-a instaurat o rautate feroce.Descurcatul a devenit amintire.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger