AcasăȘTIRI EXTERNEJoaca pe ecran, la volan. SUA începe o mega-anchetă la Tesla

Joaca pe ecran, la volan. SUA începe o mega-anchetă la Tesla

Joaca pe ecran, la volan. SUA începe o mega-anchetă la Tesla

Agenția pentru securitate rutieră din SUA (NHTSA) a declarat  că a deschis o anchetă privind siguranța a 580.000 de modele Tesla vândute înainte de 2017, după decizia producătorului auto de a permite șoferilor să se joace pe ecranul tactil din tabloul de bord în timp ce mașina rulează.

Modelele vizate sunt Model 3, S, X și Y, echipate cu funcționalitatea „Passenger Play”, care permite jocuri video chiar și atunci când mașina este în mișcare.

Această opțiune „este susceptibilă să distragă atenția șoferului și crește riscul unui accident”, avertizează NHTSA.

Trei jocuri, inclusiv solitaire

Agenția precizează că posibilitatea de a se juca la volan este oferită doar din decembrie 2020 în modelele echipate cu această facilitate.

Anterior, funcția „Pasenger Play” era disponibilă numai când mașina era staționată.

La începutul lunii decembrie, New York Times a dezvăluit că o actualizare a acestei funcții le permite șoferilor să joace trei jocuri, inclusiv solitaire, în timp ce conduc, scrie AFP.

Cu toate acestea, ecranul afișează un avertisment pentru a preciza faptul că numai pasagerii au voie să se joace atunci când mașina este în mișcare.

Insuficient, apreciază specialiștii în siguranță rutieră. Ancheta NHTSA a fost deschisă după ce a primit o plângere de la un șofer.

„De ce un producător are voie să afișeze materiale video care obstrucționează clar concentrarea la volan și ocupă două treimi din ecranul de care șoferul are nevoie pentru a avea toate informațiile despre vehiculul său?”, se poate citi în plângerea depusă de un locuitor din Lake Oswego, în Oregon.

Neatenția la volan a cauzat 3.142 de decese în Statele Unite în 2019, potrivit NHTSA.

Tesla este deja în vizorul agenției pentru controversatul său sistem de asistență pentru șofer numit „Autopilot”, în ciuda garanțiilor de siguranță oferite de patronul Elon Musk.

 

author avatar
Tudor Borcea
747 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger