AcasăȘTIRI EXTERNEJihad. Africa a devenit epicentrul ISIS

Jihad. Africa a devenit epicentrul ISIS

Jihad. Africa a devenit epicentrul ISIS

Gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS/Daech) a anunţat luni că a preluat controlul asupra oraşului Palma, în nordul Mozambicului, ţinta unui atac-surpriză lansat de către jihadişti miercuri, soldat cu zeci de morţi. Această răsturnare de situație demonstrează un reviriment al ISIS, nu numai în Mozambic, ci pe tot continentul african.

Întreaga lume a privit cu oroare, în 2013 și 2014, asistând la atacurile ISIS din Raqqa (Siria), apoi din Mosul (Irak). Gruparea teroristă, familiarizată cu atacurile și războaiele de gherilă, s-a bazat pe aceste teritorii cucerite pentru a-și demonstra capacitatea de a administra regiuni. Șapte ani mai târziu, luptătorii Daesh au fost alungați din orașele Irakului și Siriei și forțați să se refugieze în zone îndepărtate din Levant, de unde au efectuat atacuri de anvergură redusă.

Dar ei rămân activi pe alte fronturi, în special în Africa. Săptămâna trecută, combatanți care spuneau că fac parte din gruparea jihadistă au invadat Palma, un oraș din nordul Mozambicului. Luni, organul de propagandă al ISIS a revendicat de-o manieră „oficială” atacul.

Orașul Palma este strategic și servește drept bază pentru gigantul petrolier Total pentru a exploata zăcămintele de gaze aflate în largul regiunii Cabo Delgado. Compania petrolieră franceză a fost forțată să repatrieze în grabă unii dintre angajații săi, întrucât situația este confuză în Palma, ca și în întreaga zonă de frontieră cu Tanzania.

Legea Sharia vs proiecte offshore

Din 2007, există grupuri de predicatori în Mozambic, cu ramificații în Tanzania. Aceștia pledează pentru stabilirea legii Sharia. Au început acțiunile lor violente împotriva armatei și a poliției în 2017 și apoi au promis loialitate față de ISIS în 2018. Au confiscat orașul Mocimboa de Praia în august 2020, situat la 80 de kilometri la est de Palma. Miercurea trecută, au atacat și acest oraș, unde își au sediul angajații Total, care are un imens proiect offshore în largul Mozambicului.

Invățăturile ISIS către africani

Wassim Nasr, specialist în mișcări jihadiste, analizează ascensiunea Daesh în Mozambic și pe tot continentul african. În opinia lui Nasr, există cu certitudine o legătură, și nu una de circumstanță, între atacatorii din Palma și nebuloasa jihadistă.

„Sunt legați, cu certitudine,chiar dacă nu a existat o „ceremonie oficială”. Al-Bagdadi (Abu Bakr al-Bagdadi, fostul lider al ISIS) , sau succesorul său, nu s-au trezit într-o dimineață spunându-și «uite, îi voi recunoaște pe jihadiștii din Mozambic». Au existat unele lucrări în amonte care au dat roade din 2019. Nu este nevoie de contact fizic sau strângere de mână. Dar ISIS le-a furnizat o hartă «la cheie», așa cum a făcut-o cu Boko Haram în Nigeria, pentru a le permite să își îmbunătățească «performanța» militară, administrativă și ideologică. Asta se vede în cucerirea orașului Palma. Jihadiștii au atacat armata pe drumul către Mocimboa. A fost o păcăleală care le-a permis să intre în oraș din vest și nord, în timp ce controlau rapid plajele, în scopul prevenirii operațiilor de exfiltrare. Aceasta este o manevră militară învățată de la ISIS. Un alt exemplu de transmitere a cunoștințelor: combatanții de pe malul lacului Ciad au găsit o dronă, dar nu știau cum să o opereze. ISIS le-a arătat cum să o folosească”, spune Wassim Nasr.

Numai ONU nu recunoaște

Jihadiștii din Mozambic reprezintă o ramură a ISIS, chiar și departamentul american de Stat a recunoscut, în final, această realitate. La 10 martie, SUA a plasat grupările din Republica Democrată Congo și din Mozambic pe lista organizațiilor teroriste legate de ISIS. De altfel, revendicarea cuceririi orașului Palma s-a făcut prin intermediul organului de propagandă al ISIS. Numai comisia înființată de Consiliul de Securitate al ONU continuă să se îndoiască de legăturile dintre ISIS și jihadiștii din Mozambic.

Au cucerit dar cum administrează?

Este dificil de estimat cum vor putea administra jihadiștii orașul Palma, așa cum administra ISIS în trecut orașele Raqqa și Mosul.

„Greu de spus. Populațiile fug din orașele Mozambicului care intră sub jugul jihadiștilor, spre deosebire de o parte a populațiilor din Mossul sau Raqqa. În Siria și Irak, ISIS a dat chiar de lucru funcționarilor care doreau să rămână. Dar, înainte de toate, Mozambic este o țară predominant creștină, mai puțin de 20% din populație musulmană. Cucerirea unui teritoriu este un lucru, administrarea acestuia este altceva”, estimează Nasr.

„Africa a devenit epicentrul ISIS”

„Africa a devenit epicentrul ISIS. Nu mai este Levantul. Pe malul lacului Ciad, ISIS în Africa de Vest este cea mai puternică ramură a sa, a ridicat o armată de profesioniști, nu simpli localnici care luptă sporadic. În Nigeria, ei controlează punctele de control și acumulează bani. Situația amintește de cea din Siria din 2013-2014. Sub tutela sa se află ramura din Sahel, care astăzi reușește din nou să atace armata maliană și milițiile tuarege. Există ramura din Africa Centrală: Mozambic, Congo, Tanzania, apoi cea din Sinai, care rezistă armatei egiptene”, afirmă Nasr.

Pe de altă parte, ISIS este încă prezent în Siria și Irak, dar nu mai este capabil să organizeze operațiuni pe scară largă. În Afganistan are, de asemenea, combatanți, dar talibanii, pentru o vreme amenințați, au preluat în cele din urmă controlul.

Cine conduce ISIS la ora actuală?

Oficial, Abu Ibrahim al-Hashimi a fost desemnat ca succesor al „califului” Abu Bakr al-Bagdadi, dar nimeni nu l-a văzut. Din motive de securitate, fără îndoială. În ciuda acestui fapt, autoritatea sa nu este contestată. La o lună după anunțarea „promovării” sale, grupurile afiliate îi promiseseră loialitate. Experții sunt sceptici că ISIS ar putea oganiza atentate de anvergură în Occident și în special în Franța.

„Nu mai au mijloacele logistice de a înființa o celulă teroristă ca cea din 13 noiembrie, pentru că nu mai au nici un teritoriu în apropierea Europei de când au fost înfrânți în Siria și Libia și de când Turcia blochează acum trecerea și limitează afluxul de refugiați.

Nu mai sunt nici europeni experimentați, gata să se întoarcă pentru a-și lovi țara. Ultima celulă teroristă de amploare care a fost dezmembrată a fost cea a lui Rea Kriket, care este judecat acum de autoritățile franceze. Dar voința există, după cum stă mărturie atentatul din noiembrie 2020 din Viena, în Austria”.

author avatar
Tudor Borcea
225 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger