AcasăȘTIRI EXTERNEDoliu la Beijing. Jiang Zemin, fostul președinte al Chinei, a murit la...

Doliu la Beijing. Jiang Zemin, fostul președinte al Chinei, a murit la vârsta de 96 de ani

Jiang Zemin, fostul președinte al Chinei, a murit la vârsta de 96 de ani / Foto: printscreen

Fostul președinte al Chinei, Jiang Zemin, a încetat din viață, miercuri, la vârsta de 96 de ani. Zemin a condus țara într-o epocă de profunde convulsii, din 1989 până la începutul anilor 2000.

Fostul președinte chinez Jiang Zemin, care și-a condus țara într-o epocă de profunde frământări economice, politice și sociale, din 1989 până la începutul anilor 2000, a murit miercuri, la vârsta de 96 de ani, a anunțat agenția de stat China Nouă.

Steagurile vor fi arborate în bernă pe clădirile oficiale, a precizat presa de stat.

Leucemie și insuficiență multiplă de organe

Jiang Zemin a venit la putere în urma represiunii protestelor din Piața Tiananmen din Beijing și a condus transformarea celei mai populate națiuni din lume într-o putere globală.

Zemin a murit de leucemie și insuficiență multiplă de organe la Shanghai, la ora 12:13  la vârsta de 96 de ani, a anunțat China Nouă.

Când Jiang Zemin a fost numit oficial în 1989 de către fostul lider Deng Xiaoping ca succesor al acestuia, China se afla în primele etape ale modernizării economice.

Când Jiang Zemin a demisionat din funcția de președinte în 2003, China devenise membră a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), câștigase Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 și era pe cale să devină o superputere.

Fost primar și șef al Partidului Comunist din Shanghai, Jiang Zemin a continuat să exercite influență asupra politicii chineze cu un cerc restrâns de lideri chiar și după retragerea sa oficială, spun analiștii.

Zemin își lasă în urmă soția, Wang Yeping, și doi fii.

author avatar
Tudor Borcea
201 afisari

2 COMENTARII

  1. -colegu de camera a lu’ Iliescu,
    dl. CVI nu e atent!
    (nu la maimutzica ci la „lo-mo-no-so-v”
    in Moscova bolshevica)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger