AcasăȘTIRI EXTERNEJeff Bezos dă în judecată NASA pentru că face afaceri cu rivalul...

Jeff Bezos dă în judecată NASA pentru că face afaceri cu rivalul Elon Musk

Jeff Bezos dă în judecată NASA pentru un contract atribuit lui Elon Musk

După luni de proteste față de decizia NASA de a alege compania SpaceX pentru construirea unui modul de aterizare pe Lună, Blue Origin, compania aerospațială a lui Jeff Bezos, a apelat la un tribunal federal împotriva agenției spațiale americane.

„Blue Origin a depus o plângere la Curtea Federală pentru Reclamații din Statele Unite” declarat un purtător de cuvânt al companiei, calificând această decizie „o încercare de a corecta defectele din procesul de achiziție al NASA”.

Un contract de 2,9 miliarde de dolari

„Credem cu tărie că problemele identificate în această achiziție trebuie remediate pentru a restabili imparțialitatea, a crea concurență și a asigura revenirea în siguranță a Americii pe Lună”, a continuat el.

NASA a anunțat, în aprilie, că a atribuit companiei lui Elon Musk proiectul de construire a sistemului de aterizare pe lună cu echipaj (HLS), pentru 2,9 miliarde de dolari.

Concurenții pentru această cerere de oferte, inclusiv Blue Origin, au depus apoi o primă plângere la organismul Congresului responsabil cu controlul conturilor publice (GAO), considerând că procesul de evaluare NASA a fost nedrept și că agenția spațială ar fi trebuit să numească mai mulți câștigători, scrie Le Monde.

Dar „jandarmul” contractelor publice a respins această plângere la sfârșitul lunii iulie, judecând că NASA nu a încălcat reglementările în vigoare și a subliniat că agenția și-a rezervat „dreptul de a desemna câțiva câștigători, un singur câștigător sau niciun câștigător”. 

Blue Origin a reacționat la acest anunț afirmând că GAO nu a putut răspunde „problemelor fundamentale” ale deciziei NASA, din cauza puterii sale jurisdicționale limitate. Iar compania promisese să continue bătălia.

Programul Artemis

Agenția spațială americană a confirmat luni, 16 august, că a fost notificată cu privire la plângere și că oficialii „studiază în prezent detaliile”, potrivit unui comunicat.

NASA își propune, cu programul său Artemis, să trimită astronauții americani înapoi pe Lună în 2024, inclusiv prima femeie. Un program considerat foarte ambițios. „Cât mai curând posibil, agenția va furniza informații actualizate despre calea de urmat pentru a reveni pe Lună cât mai repede și cât mai sigur posibil”, a adăugat NASA în declarația sa de luni.

author avatar
Tudor Borcea
138 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger