AcasăȘTIRI EXTERNEJaponia merge pe linia înarmării masive. Tokyo renunță la Constituția pacifistă de...

Japonia merge pe linia înarmării masive. Tokyo renunță la Constituția pacifistă de după război

Premierul japonez Fumio Kishida s-a angajat duminică să consolideze capacitatea navală și militară a țării sale, avertizând că statele trebuie să fie pregătite să facă față agresorilor.

Fumio Kishida a condamnat războiul Rusiei în Ucraina și a denunțat Coreea de Nord pentru testele sale cu rachete, dintre care unul a zburat deasupra Japoniei pentru prima dată din 2017, provocând o rară alertă de evacuare.

Dublarea cheltuielilor de apărare în cinci ani

„Trebuie să ne pregătim pentru o epocă în care vor apărea actori care nu respectă regulile și folosesc forța sau amenințările pentru a distruge pacea și securitatea altor națiuni”, a declarat Fumio Kishida într-un discurs susținut la revizuirea flotei internaționale a Japoniei.

Remarcile vin în contextul în care Tokyo elaborează planuri de securitate care ar putea necesita dublarea cheltuielilor de apărare ale țării în cinci ani. Constituția pacifistă a Japoniei limitează, în principiu, capacitățile militare ale acesteia.

„Vom accelera discuțiile realiste cu privire la ceea ce este necesar pentru a ne apăra poporul, păstrând toate opțiunile pe masă”, a spus el. „Consolidarea (capacității navale a Japoniei) nu poate aștepta”, a spus el, referindu-se la „construirea de noi nave, consolidarea capacității de apărare antirachetă și îmbunătățirea condițiilor de muncă și a compensațiilor” personalului militar japonez, informează Le Figaro.

El nu a numit China în discursul său, dar a spus că „mediul de securitate națională care înconjoară națiunea noastră devine tot mai sever, în special în Marea Chinei de Est și în Marea Chinei de Sud”, unde Beijingul a adoptat poziții ferme în disputele teritoriale care implică Japonia.

Fumio Kishida a adăugat că Tokyo va asigura transparența în ceea ce privește cheltuielile sale militare. Revizuirea flotei a reunit nave din Japonia și din 12 țări străine, printre care Australia, India și Statele Unite, în Golful Sagami, în largul regiunii Kanagawa, la sud de Tokyo. Coreea de Sud a participat, de asemenea, la eveniment, Tokyo și Seulul încercând să își relaxeze relațiile tensionate.

author avatar
Tudor Borcea
357 afisari

4 COMENTARII

  1. In caz ca nu s-a observat, cam toti greii se inarmeaza tot mai mult, asa ca in curand incepe si macelul aka WW3, care va fi nuclear !! Vestea buna e ca aceasta va tine numai intre fix 1 zi si 1 saptamana, deci in maxim 7 zile se rezolva cam tot 🙂 Iar dupa aceea incepe adevarata Selectie Naturala 🙂 Ha ha ha 🙂 MUlt noroc, bai japonezilor micuti, puteti sa va faceti inca de pe acum harakiri, putini o sa scape intregi de pe insulele voastre 🙂

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Situație catastrofală în MAI. Plecare masivă a polițiștilor din sistem

Ministerul Afacerilor Interne a cerut Guvernului să deblocheze 5.200 de posturi vacante, arătând că deficitul de personal s-a accentuat după plecările masive din sistem,...

Doamna Ursula bate câmpii: “Folosiți profiturile din activele rusești înghețate pentru a înarma Ucraina”

Potrivit Ursulei von der Leyen, profiturile neașteptate din activele înghețate ale Rusiei ar trebui folosite pentru a sprijini Ucraina prin cumpărarea de arme. Numai...